Ambasadorul Beijingului la Berlin: Teama că studenţii chinezi spionează în Germania ţin de „isterie”

DE Alexandru Pop | 12.08.2023 - 17:15
Președintele federal Frank-Walter Steinmeier îl întâmpină pe Wu Ken (stânga), ambasadorul Chinei în Germania - Foto: Profimedia Images

Ambasadorul Chinei în Germania, Wu Ken, a respins temerile că studenţii chinezii s-ar ocupa cu spionajul, catalogând astfel de avertismente drept o farsă politică.

SHARE

Ministrul german federal al educaţiei Bettina Stark-Watzinger a declarat că studenţii chinezi prezintă o ameninţare de spionaj, a declarat diplomatul chinez pentru ediţia de sâmbătă a ziarului Berliner Zeitung. citat de agențiile DPA și Agerpres.

În acelaşi timp, a spus Wu Ken, Biroul federal pentru protecţia constituţiei (BfV), care este principalul serviciu intern de informaţii german, a publicat o alertă de securitate care clasifică o organizaţie a studenţilor chinezi drept agenţie de informaţii.

Temerile că studenţii chinezi spionează în Germania ţin de "isterie", afirmă ambasadorul Chinei la Berlin

"O astfel de acţiune este, în opinia mea, isterică, nebunească şi a devenit o sinofobie căreia trebuie să i se răspundă", a spus el.

Wu a adăugat că alerta de securitate respectivă nu este nimic mai mult decât o farsă politică şi că a otrăvit atmosfera de cooperare.

Citește și: E-mailuri ale guvernului SUA, piratate, în cadrul unei presupuse campanii de spionaj chinezesc

"O astfel de acţiune stigmatizează anumite grupuri. De aici apelul meu la unii politiceni şi autorităţi germane: ar trebui să-şi vadă de treaba lor şi să-i lase în pace pe studenţi", a afirmat el.

Bettina Stark-Watzinger a elogiat Universitatea Friedrich-Alexander Erlangen-Nurnberg (FAU), aflată în landul Bavaria, într-un interviu acordat la sfârşitul lui iulie.

În luna iunie, FAU a decis să-i excludă pe aplicanţii a căror finanţare este asigurată exclusiv de Consiliul chinezesc pentru burse (CSC). Programul de burse CSC este legat de Ministerul Educaţiei din China.

La momentul respectiv, ministrul Stark-Watzinger a avertizat că reprezintă un instrument chinezesc strategic eliminarea deficitelor tehnologice acumulând cunoştinţe din străinătate.

Citește și: Serviciul militar olandez avertizează: „Suntem o ţintă de spionaj atractivă pentru China”

În plus, a spus ea, deţinătorii de burse nu vor putea să-şi exercite pe deplin libertatea de opinie şi academică prevăzută în constituţia germană.

În ceea ce priveşte recent anunţata strategie germană privind China, ambasadorul chinez a declarat. "Dacă Germania priveşte China ca pe un competitor şi un rival sistemic, asta nu corespunde intereselor ambelor ţări. Noi sperăm, de aceea, că Germania va urma o politică raţională privind China".

"O strategie privind China dintr-un punct de vedere ideologic nu va conduce decât la înţelegeri şi va întări interpretările greşite", a adăugat el.

Noua strategie a guvernului german privind China intenţionează să reducă dependenţele economice cheie faţă de acest stat, dar nu încearcă să schimbe în mod fundamental relaţiile cu a doua cea mai mare economie din lume, notează dpa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te