Aleksandr Lukaşenko, dictatorul de Minsk, cere UE să achite zborurile de repatriere a migranţilor

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 25.11.2021 - 16:48
Aleksandr Lukaşenko, dictatorul de Minsk, cere UE să achite zborurile de repatriere a migranţilor. / Foto: news.ro

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a cerut ca Uniunea Europeană să plătească pentru zborurile de repatriere a celor aproape 2.000 de migranţi, fără acte în regulă, care sunt blocaţi de peste trei săptămâni la graniţa dintre Belarus şi Polonia.

SHARE

"Dacă doriţi să plece, vă rog! Îi adunăm (pe migranţi) la aeroport. Dar văd că nu au trimis un avion azi", a spus Lukaşenko, în cadrul unei reuniuni la Palatul Independenţei asupra amendamentelor la Constituţie pe care le pregăteşte un grup de lucru, potrivit agenţiei oficiale Belta.

Ultimul zbor a fost anulat din cauza unei probleme legate de costurile operaţiunii de repatriere, a explicat totuşi liderul de la Minsk.

"Cât costă un astfel de zbor? Şi nu are cine să plătească pentru asta. Să plătească atunci Uniunea Europeană!', a declarat Lukaşenko.

Citește și: Nuțu Cămătaru, „înger” pentru Dragnea în pușcărie și pentru Oprea afară, la Popești-Leordeni

Liderul regimului de la Minsk s-a lamentat că UE a alocat "milioane" de euro pentru asistenţa umanitară de urgenţă destinată migranţilor aflaţi în Belarus, dar "niciun ban nu a ajuns aici".

UE într-adevăr a alocat 700.000 de euro ca ajutor umanitar pentru migranţii din Belarus, dar va atribui aceste fonduri unor organizaţii precum Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii (IFRC), între altele, nu şi regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a cărui legitimitate nu o recunoaşte după controversatele alegeri prezidenţiale din 2020, pe care le consideră fraudate.

Comisia Europeană va oferi, de asemenea, până la 3,5 milioane de euro pentru a facilita întoarcerea voluntară a migranţilor din Belarus în ţările lor de origine.

Potrivit secretarului de stat belarus Aleksandr Volfovici, aproximativ 200 de migranţi aşteptau joi pe aeroportul din Minsk pentru a se întoarce acasă, în Irak.

Citește și: Fenechiu mai are speranţe că poate scoate din firmă „şpaga” de 3,9 milioane lei

Cu toate acestea, zborul a fost anulat, a declarat pentru EFE o sursă de la Ambasada Irakului la Moscova.

Astăzi nu va exista niciun zbor de repatriere. Poate mâine sau poimâine, a spus diplomatul, adăugând că "multe persoane" s-au înregistrat pe lângă autorităţi pentru a fi repatriate, fără să ofere o cifră exactă sau să explice motivele pentru care zborul de joi a fost anulat.

Un prim avion cu 431 de persoane la bord, majoritatea irakieni, care doreau să părăsească Belarus pentru Irak a decolat de la Minsk în data de 18 noiembrie.

Agenţia de stat belarusă Belta a filmat joi în exteriorul centrului logistic improvizat care îi găzduieşte pe cei aproape 2.000 de migranţi blocaţi la graniţă din 16 noiembrie, un grup de persoane la care s-a referit ca la o "concentrare spontană".

În înregistrările video scurte difuzate de Belta se pot vedea bannere scrise în limba engleză cu sloganuri precum "Am venit pentru o viaţă mai bună!", "Liderii noştri sunt nişte mafioţi!", "Nu avem libertate în Kurdistan!" sau "Nu ne putem întoarce în Irak!". 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.