Numărul de americani care au votat deja pentru candidatul ales la președinție a depășit numărul total al celor care au votat în 2020.
Până acum, peste 38 de milioane de alegători din SUA s-au dus personal la vot, conform celor mai recente date de la Laboratorul Electoral al Universității din Florida. Acum patru ani, acest număr era de puțin peste 35 de milioane.
Alegeri în SUA. Americanii își aleg viitorul. Peste 38.000.000 de americani au votat deja
Datele despre votul anticipat sunt analizate pentru a prezice mai bine rezultatul alegerilor, fiind scoase diferite tendințe pentru a înțelege mai bine dacă fostul președinte Donald Trump sau vicepreședintele Kamala Harris vor învinge pe 5 noiembrie.
Citește și: Alegeri SUA. INTERVIU Cine va câștiga: Kamala Harris sau Donald Trump? „Avem o polarizare perfectă”
În timp ce numărul de voturi în persoană este mai mare în acest an, numărul total de voturi anticipate din acest an este încă cu mult în urma celor 101 milioane de voturi anticipate din 2020, care include și buletinele de vot prin corespondență. Până sâmbătă, puțin peste 72 de milioane de oameni și-au exprimat deja votul, scrie Newsweek.com.
Associated Press a raportat că, în general, două treimi dintre alegători și-au votat la începutul anului 2020, ceea ce se credea că se datorează parțial COVID-19. Pandemia a creat nevoia de a reduce adunările mari și situațiile de contact apropiat, inclusiv la secțiile de votare. Votul prin corespondență sau devreme a ajutat la minimizarea riscului de răspândire a virusului, deoarece oamenii puteau vota în siguranță de acasă sau în orele mai puțin aglomerate.
Citește și: SONDAJ SUA Trump și Kamala Harris, de nedespărțit. Urmează 8 zile care vor schimba soarta planetei
În ciuda faptului că nu s-a depășit încă numărul de voturi anticipate în 2020, cifrele privind votul anticipat le-au depășit pe cele din 2016 și ale alegerilor intermediare din 2022.
Una dintre tendințele prezentate în datele privind votul anticipat din acest an este decalajul vizibil de gen, cu 54% dintre alegătorii timpurii până acum fiind femei, potrivit Election Lab și pe baza statelor care raportează date de gen.
Alte tendințe identificate în datele privind votul anticipat sunt că anul acesta mai mulți republicani votează devreme decât în 2020.
Când Trump s-a confruntat cu Joe Biden , 30% dintre alegătorii timpurii erau republicani, în timp ce aproape 45% erau democrați .
Acest decalaj s-a redus până acum în acest an, deoarece 36% dintre alegătorii timpurii au fost republicani , în timp ce 38% au fost democrați.
O altă diferență în tiparele de vot între alegerile din acest an și cele de acum patru ani este că, acolo unde tinerii au avut mai multe șanse să voteze la începutul anului 2020, anul acesta doar opt la sută dintre alegătorii anticipați au avut vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, potrivit Centrului. Pentru informații și cercetare privind învățarea și implicarea civică (CIRCLE).
CIRCLE a constatat că 70% dintre tinerii americani au votat la începutul anului 2020, ceea ce a fost mai mult decât cei cu vârste cuprinse între 30 și 44 de ani.
Cei cu vârsta peste 65 de ani au avut cea mai mare rată de vot anticipat, despre care centrul credea că se datorează preocupărilor legate de vulnerabilitatea lor mai mare la COVID-19.
Anul acesta, cei cu vârste cuprinse între 41 și 60 de ani sunt cei care au asigurat cel mai mare procent de alegători anticipați, la 39 la sută.
Citește și: 10.000.000$ recompensă dată de SUA pentru jurnaliștii ruși sub acoperire. De ce se tem americanii?
La mijlocul lunii octombrie, Trump a devansat adversarul său democrat în datele despre votul anticipat, dar până la sfârșitul lunii trecute, Harris a preluat conducerea .
Un sondaj USA Today și Universitatea Suffolk a constatat că vicepreședintele a crescut cu 63% față de 34% a lui Trump în rândul alegătorilor timpurii la sfârșitul lunii octombrie, dar a constatat, de asemenea, că Trump conducea cu 52% până la 35% dintre cei care plănuiau să voteze în ziua alegerilor.
Pe întreg teritoriul SUA, alegătorii pot vota anticipat prin poştă sau fizic, înainte de ziua alegerilor de marţi, 5 noiembrie.