Alegeri în Rusia: Putin a blocat pe Youtube un clip al opozantului Navalnîi

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 19.09.2021 - 11:43
Foto: Facebook

Clipul prezenta lista candidaţilor anti-Kremlin cu cele mai mari şanse să-i învingă pe contracandidaţii partidului Rusia Unită al preşedintelui Vladimir Putin la alegerile parlamentare din această ţară. Concomitent, opoziția acuză fraude masive la acest scrutin.

SHARE

Canalul YouTube Rusia a blocat, la cererea autorităţilor guvernamentale, accesul la un clip video postat de echipa de susţinători ai opozantului Alexei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare.

Citește și: Interlopul Geamai, fost hoț de cai, turnat de iubită după ce-a bătut-o. Armele, îngropate la palat

Serviciul rus pentru Supravegherea Telecomunicaţiilor, pentru Tehnologie Informaţională şi Mass-Media (Roskomnadzor) a cerut blocarea videoului postat pe YouTube, în care erau prezentaţi 225 de candidaţi anti-Kremlin aleşi de către aplicaţia „Smart Voting” („Vot Inteligent”) iniţiată de suporterii lui Navalnîi.

Citește și: Interlopul Tyson către Robert Nica și Joe: Eu sunt șmecherul vostru. Nica, ești un măscărici

Până să fie şters, clipul avea deja 900.000 de vizualizări după 24 de ore, informează Moscow Times.

Dacă un utilizator din Rusia încearcă să acceseze acest video, YouTube afişează un mesaj cu textul:

 „Acest conţinut nu este valabil în această ţară ca urmare a unei plângeri din partea guvernului”.


Decizia vine după ce autorităţile ruse au blocat Google Docs, iar Google şi Apple s-au văzut nevoite să șteargă aplicația lui Navalnîi din magazinele virtuale Google Play și App Store, după ce autoritățile ruse i-au amenințat pe reprezentanții acestor companii cu închisoarea.

„Smart Voting” („Vot Inteligent”) este o aplicaţie prin care alegătorilor li se prezintă candidații cei mai bine plasați în sondaje (inclusiv comuniști sau naționaliștii de la Partidul Liberal Democratic ) care-i pot învinge pe contracandidații susținuți de Vladimir Putin la aceste alegeri. Scopul urmărit de susţinătorii lui Navalnîi este de a împiedica accesul în Duma de Stat a cât mai multor membri ai partidului lui Vladimir Putin.

Concomitent, opoziția acuză fraude masive la acest scrutin. Adversarii politici ai lui Vladimir Putin au prezentat și dovezi în acest sens.

Din imaginile video surprinse într-o regiune din sudul țării se vede un bărbat care introduce mai multe buletine de vot într-o urnă. Totul se întâmplă cu complicitatea unei membre a comisiei electorale, care se așezase în fața lui ca să mascheze ilegalitatea.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.