Alain Delon, declarație ”testament”: ”Am fost programat pentru succes, nu pentru fericire”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 18.08.2024 - 13:49
Alain Delon, declarație ”testament”:  ”Am fost programat pentru succes, nu pentru fericire” - Foto: Profimedia Images
Alain Delon, declarație ”testament”: ”Am fost programat pentru succes, nu pentru fericire” - Foto: Profimedia Images

Actorul Alain Delon a murit duminică. Acum câțiva ani, el povestea publicului despre succesul său și ce a însemnat pentru viața personală. ”Am fost programat pentru succes, nu pentru fericire”, spunea Delon.

SHARE

Actorul Alain Delon a povestit, în urmă cu 4 ani, la Cannes, ce a însemnat pentru el succesul. A fost ultimul moment de recunoaștere a rolului său extraordinar în cinematografia franceză.

Atunci primise trofelul Palme d'honneur de la fiica sa Anouchka, în semn de omagiu pentru toată cariera sa. 

Alain Delon, declarație ”testament”:  ”Am fost programat pentru succes, nu pentru fericire”

Trebuie spus că starul a avut o carieră prolifică, cu aproximativ 90 de filme, dintre care câteva clasice, sub conducerea unor regizori prestigioși (Melville, Visconti, Antonioni, Losey, Godard, Malle...).

Cariera sa a luat avânt în 1960. La vârsta de 25 de ani, Alain Delon a dat buzna pe ecran în ”Plein Soleil”, al lui René Clément. „Acest film a fost foarte important pentru cariera mea, a fost începutul carierei mele și, dacă îmi iertați modestia, este și motivul pentru care sunt un zeu în viață în Japonia, unde a fost un triumf de îndată ce a apărut”, a declarat el în mai 2013 la emisiunea 20H de pe TF1, amintește tf1info.fr.

„Am fost programat pentru succes, nu pentru fericire. Ele nu merg împreună”, a explicat el odată, ca și cum ar fi vrut să exorcizeze o copilărie dificilă.

Născut în 1935, Alain Delon a urmat o școală haotică care l-a determinat să devină măcelar, înainte de a se înrola în Marină la vârsta de 17 ani. După ce a fost demobilizat, a frecventat Saint-Germain-des-Prés, unde „fața de înger” și ochii albaștri nu au trecut neobservați, atrăgând inexorabil lumina reflectoarelor. Calea lui avea să fie cinematograful. A jucat în aproape 90 de filme.

O viață în lumina reflectoarelor

”Este o problemă dacă arăți bine și ești prost, ceea ce eu nu sunt. De asemenea, este o problemă dacă ești frumos și prost actor, ceea ce nu cred că sunt” , spunea Alain Delon, în emisiunea de știri a TF1, în 1990.

După ”Rocco și frații săi”, al regizorului italian Luchino Visconti, a intrat într-un vârtej.

Citește și: Pentru ce îl decorează Zelenski pe Alain Delon: Suntem mereu alături de dumneavoastră

Cei mai mari regizori îl chemau. Înainte ca Visconti, care avea să fie adevăratul pygmalion al tânărului actor, să-l distribuie din nou în 1963 în ”Le Guépard”. „Șansa pe care am avut-o de a fi ales de mari regizori precum Visconti, Antonioni sau Clément a marcat într-adevăr un punct decisiv în cariera mea, pentru că, pentru mine, un film este înainte de toate un film de regizor”, sublinia el la momentul lansării acestui mare clasic.

La sfârșitul anilor '60, cu ”Le Samouraï” (Samuraiul) de Jean Pierre Melville, maestrul thrillerului polițist francez, Alain Delon și-a consacrat personajul de brunet cu părul negru care avea să devină marca sa.

Citește și: Motivul pentru care Alain Delon ceruse să fie eutanasiat. „Nu e lumea mea". S-a stins azi

Ulterior, el va realiza o serie întreagă de filme de acțiune centrate pe el însuși, ca gangster, polițist singuratic și bărbat înfumurat. Și vorbind despre chipul său de înger, intervievat în 1990 la emisiunea de știri TF1, actorul spunea, parcă pentru a se justifica mai bine: „Este o problemă dacă ești frumos și prost, ceea ce nu este cazul meu. De asemenea, este o problemă dacă ești frumos și prost actor, ceea ce nu cred că este cazul meu. Dar poți fi frumos, un actor bun și nu prea prost, iar asta nu este o problemă pentru mine, este o problemă pentru alți oameni pentru că este deranjant”, transmite Digi24.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te