Al Treilea Război Mondial. Prezența trupelor nord-coreene în Ucraina amenință Ordinea internațională

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.10.2024 - 08:08
Al Treilea Război Mondial. Prezența trupelor nord-coreene în Ucraina amenință Ordinea internațională - Foto: Profimedia images
Al Treilea Război Mondial. Prezența trupelor nord-coreene în Ucraina amenință Ordinea internațională - Foto: Profimedia images

Al Treilea Război Mondial. Washingtonul reacționează cu prudență la informațiile privind trimiterea de trupe nord-coreene pentru a sprijini Rusia în Ucraina, avertizând că o astfel de evoluție ar reprezenta o amenințare gravă la adresa stabilității internaționale.

SHARE

Statele Unite nu au confirmat încă informațiile potrivit cărora Coreea de Nord ar fi trimis soldați pe frontul ucrainean alături de forțele ruse.

Al Treilea Război Mondial. Prezența trupelor nord-coreene în Ucraina amenință Ordinea internațională

Într-o declarație de luni, Robert Wood, ambasadorul adjunct al Statelor Unite la ONU, a precizat că, deși există rapoarte în acest sens, nu s-a ajuns la o concluzie definitivă.

„Suntem la curent cu informaţiile potrivit cărora Coreea de Nord a trimis şi se pregăteşte să trimită trupe suplimentare în Ucraina pentru a lupta alături de Rusia", a declarat oficialul american în fața Consiliului de Securitate.

Acesta a avertizat că o astfel de acțiune ar reprezenta o escaladare periculoasă a conflictului și o intensificare a relațiilor militare dintre Phenian și Moscova.

„Dacă este adevărat, aceasta este o evoluţie periculoasă şi foarte îngrijorătoare", a subliniat Wood, menționând că Washingtonul discută cu aliații și partenerii săi despre implicațiile unei astfel de decizii.

Citește și: VIDEO Cum ajung și unde se antrenează trupele din Coreea de Nord în Rusia. Vor fi 12.000 de soldați

La rândul său, Nicolas de Riviere, ambasadorul Franței la ONU, a apreciat că prezența soldaților nord-coreeni în Ucraina, dacă se va dovedi reală, ar marca o escaladare suplimentară a conflictului.

„Creşterea sprijinului din partea Coreei de Nord pentru efortul de război al Rusiei este foarte îngrijorătoare", a declarat acesta.

Informațiile privind implicarea Coreei de Nord au fost transmise inițial de agențiile de spionaj sud-coreene, care susțin că Phenianul a decis să trimită până la 12.000 de soldați în sprijinul Moscovei.

Citește și: Primul pas spre al Treilea Război Mondial. Rusia și Coreea de Nord atacă Ucraina. Răspunsul Europei

Se pare că în jur de 1.500 de soldați ai forțelor speciale nord-coreene se află deja în Rusia pentru antrenamente și urmează să fie desfășurați pe frontul ucrainean.

În ciuda acestor informații, la Washington se menține prudența. Vedant Patel, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, a declarat presei că Statele Unite nu au confirmat încă aceste date.

„Nu suntem în stadiul în care putem confirma aceste informaţii şi să spunem dacă sunt corecte", a precizat Patel.

Statele Unite și aliații lor occidentali au condamnat în repetate rânduri colaborarea militară dintre Coreea de Nord și Rusia, inclusiv livrările de arme pentru războiul din Ucraina. Apropiera tot mai evidentă dintre Phenian și Moscova alarmează și partenerii din Asia, care se tem de o destabilizare suplimentară a regiunii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te