Primul pas spre al Treilea Război Mondial. Rusia și Coreea de Nord atacă Ucraina. Răspunsul Europei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 18.10.2024 - 09:59
Primul pas spre al Treilea Război Mondial. Rusia și Coreea de Nord atacă Ucraina. Răspunsul Europei - Foto: Profimedia images
Primul pas spre al Treilea Război Mondial. Rusia și Coreea de Nord atacă Ucraina. Răspunsul Europei - Foto: Profimedia images

Primul pas spre al Treilea Război Mondial. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi că implicarea Coreei de Nord în sprijinul acordat Rusiei în războiul împotriva Ucrainei ar putea reprezenta „primul pas către un război mondial”.

SHARE

Declarația sa vine în contextul în care ofițerii nord-coreeni sunt deja prezenți în teritoriile ucrainene ocupate temporar de Rusia, conform informațiilor serviciilor secrete ucrainene. Aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni ar urma să se alăture forțelor ruse în Ucraina.

Primul pas spre al Treilea Război Mondial. Rusia și Coreea de Nord atacă Ucraina. Răspunsul Europei

„Aici vedem primul pas către un război mondial”, a declarat Zelenski în timpul unui summit la Bruxelles, unde a prezentat liderilor Uniunii Europene planul său de victorie și a cerut sprijin suplimentar pentru Ucraina.

Kremlinul a negat în mod mincinos însă implicarea Coreei de Nord în conflict.

Acest parteneriat între Moscova și Phenian reprezintă un nou pas în escaladarea conflictului, care a fost deja marcat de colaborarea Rusiei cu Iranul, trupele ruse folosind drone iraniene în atacurile lor asupra Ucrainei.

Zelenski a subliniat că implicarea directă a soldaților străini în război marchează o nouă fază periculoasă.

Citește și: Zelenski: „Ori ne alăturăm NATO, ori vom avea arme nucleare”. Prima, gata în câteva săptămâni?

„Putin încearcă să atragă alți participanți în acest război pentru a evita mobilizarea internă și, implicit, tensiunile sociale din Rusia”, a declarat el.

Planul de victorie al Ucrainei

Zelenski a prezentat liderilor UE un plan în cinci puncte pentru a pune capăt războiului până anul viitor.

Printre obiectivele cheie ale acestui plan se numără aderarea Ucrainei la NATO, considerată de Zelenski o „umbrelă de securitate” crucială. Totuși, acest proces necesită aprobarea tuturor celor 32 de membri NATO, inclusiv a SUA, iar rezultatul viitoarelor alegeri prezidențiale americane ar putea influența acest demers.

Citește și: 18 nordcoreeni au și fugit de pe pozițiile din Kursk. Urmăriți de ruși, au 7 km până în Ucraina

Liderul ucrainean a precizat că pentru Ucraina, sprijinul militar continuu, accesul la informații strategice și sisteme avansate de apărare aeriană sunt esențiale pentru a învinge Rusia. De asemenea, a punctat că țara sa are nevoie de un sprijin diplomatic puternic pentru a negocia în avantajul său în eventualele discuții cu Moscova, potrivit Euronews.com.

Reacția NATO și a SUA

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, nu s-a angajat în privința apelului lui Zelenski pentru aderarea rapidă a Ucrainei la alianța transatlantică, dar a asigurat că NATO va continua să sprijine Ucraina.

Zelenski a discutat și cu președintele american Joe Biden, precum și cu cei doi candidați la președinția SUA, Kamala Harris și Donald Trump, subliniind importanța sprijinului american în această fază a războiului.

Liderul ucrainean urmează să participe și la un summit NATO, unde problema securității Ucrainei va fi pe agenda miniștrilor apărării.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te