Al nouălea turn al bazilicii Sagrada Familia, inaugurat în decembrie

DE Edi Neagu | 09.11.2021 - 11:13
O nouă înfățișare pentru Sagrada Familia, în decembrie. FOTO: Facebook

Turnul va avea 138 de metri înălțime și va avea în vârf o stea.

SHARE

Al nouălea turn al bazilicii Sagrada Familia din Barcelona, turnul Fecioarei Maria, va fi inaugurat pe 8 decembrie, informează AFP.

Structura de 138 de metri va avea în vârf o stea realizată din sticlă şi oţel inoxidabil. Înainte de inaugurarea turnului, steaua cu o greutate de 5,5 tone va fi montată în vârful său, pe 29 noiembrie.

Abia pe 8 decembrie, de sărbătoarea Imaculatei Concepţii (zi liberă în Spania) la ora locală 19:40 (18:40 GMT), turnul va fi luminat pentru prima dată.

Steaua, care a costat 1,5 milioane de euro şi a fost realizată din materiale capabile să reziste razelor soarelui, "va avea în centrul său 12 proiectoare, în fiecare dintre punctele sale, şi astfel va străluci ca o nouă stea pe cerul Barcelonei", a declarat presei Jordi Fauli, arhitectul-şef al bazilicii Sagrada Familia.

Orban, categoric împotriva oricărei formule de Guvern cu PSD: „Dacă se va face, plec din PNL”

În ceea ce priveşte turnul, acesta va fi al doilea cel mai înalt din Sagrada Familia şi al nouălea construit din cele 18 proiectate de arhitectul modernist Antoni Gaudi.

"Rămân apoi celelalte cinci turnuri centrale: cel al lui Iisus Hristos (cel mai înalt, n.red.) şi cele ale celor patru evanghelişti, la care lucrările au început deja", a adăugat arhitectul.

Încă un deputat PNL cere refacerea alianței cu USR: „Cum aș putea să stau în rând cu Firea?”

Finalizarea lucrărilor şi finanţarea acestora sunt însă legate de reluarea turismului, întrucât construcţia bazilicii depinde de donaţii, de sponsori şi de biletele vândute vizitatorilor, mult mai puţin numeroşi odată cu pandemia de coronavirus.

Deşi fluxul de turişti s-a reluat, acesta se menţine sub nivelurile de dinainte de pandemie.

"Nu ne vom întoarce la nivelurile din 2019 înainte de sfârşitul lui 2023 sau de începutul lui 2024", susţine Xavier Martinez, directorul general al grupului responsabil de construcţia Sagrada Familia.

Proiectată de arhitectul catalan Antoni Gaudi, Sagrada Familia, cel mai vizitat monument din Barcelona, a fost inclusă în 2005 în Patrimoniul Mondial UNESCO. Construcţia sa, începută în 1882, ar trebui terminată la un secol de la moartea arhitectului, în 2026.

Grupul urmează să se întâlnească la sfârşitul lui 2022 pentru a oferi o nouă estimare a datei de finalizare a lucrărilor la bazilică, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.