Inteligența Artificială, periculoasă precum un război nuclear. Unul dintre puternicii lumii se teme

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.11.2023 - 22:18
AI, risc pentru umanitate, la scara războiului nuclear - Foto: Flickr/deepak pal

Inteligenţa artificială (AI) reprezintă un risc enorm pentru umanitate, la scara războiului nuclear, avertizează prim-ministrul britanic Rishi Sunak.

SHARE

Inteligența artificială ar putea reprezenta un risc pentru umanitate la scara unei pandemii sau a unui război nuclear, a avertizat Rishi Sunak, în timp ce lideri mondiali se adună la Bletchley Park, pentru a discuta despre cum să reglementeze sectorul.

Premierul Marii Britanii a spus că este îngrijorat de riscul prezentat pentru public de modelele avansate de inteligență artificială, întărind avertismentele recente ale unora dintre cele mai înalte personalități din industrie.

AI, risc pentru umanitate, la scara războiului nuclear

Sunak speră să obțină un acord de la guverne, inclusiv ale SUA, UE, Japonia și Canada, cu privire la modul în care țările pot colabora pentru a testa siguranța instrumentelor AI, înainte de a fi lansate.

Sunak le-a spus reporterilor:

„Oamenii care dezvoltă ei înșiși această tehnologie au crescut riscul pe care AI îl poate prezenta și este important să nu fim alarmiști. Există dezbateri pe această temă. Oamenii din industrie înșiși nu sunt de acord și nu putem fi siguri.

Există un caz de a crede că poate prezenta un risc la o scară precum pandemiile și războiul nuclear și de aceea, în calitate de lideri, avem responsabilitatea de a acționa pentru a lua măsurile de a proteja oamenii și exact asta este ceea ce facem noi.”

Citeşte şi: Cum sprijină marile branduri site-urile nesigure generate de inteligența artificială

Cuvintele sunt o confirmare a celor ale lui Elon Musk, cu care urmează să găzduiască o conversație în această seară, care va fi difuzată pe platforma de socializare X a miliardarului.

Musk le-a spus reporterilor, la summit-ul de miercuri, că inteligența artificială este „una dintre cele mai mari amenințări la adresa umanității”.

Premierul a sosit joi dimineață la Bletchley Park pentru a doua zi de activitate diplomatică intensă de la summitul privind siguranța AI, conform The Guardian.

Citeşte şi: Cum ne va transforma viețile Inteligența Artificială. Ne vom pierde locurile de muncă?

Oficialii britanici au fost încântați că au putut emite un comunicat, la începutul summit-ului, semnat de 28 de guverne, inclusiv de Marea Britanie, SUA, UE și China.

Așa-numita Declarație Bletchley a promis că semnatarii vor lucra împreună la standarde comune de siguranță, într-un proces asemănător celui desfăşurat cu summiturile copiilor, privind criza climatică.

Încercările lui Sunak de a poziționa Marea Britanie drept lider mondial în dezvoltarea de noi reguli de inteligență artificială au fost parțial umbrite de un anunț al secretarului american pentru Comerț, Gina Raimondo, cu privire la un nou Institut de siguranță al inteligenței artificiale, în Washington.

Citeşte şi: Cum ne va transforma viețile Inteligența Artificială. Ne vom pierde locurile de muncă?

Cu toate acestea, oficialii britanici spun că se așteaptă să lucreze îndeaproape, cu noul institut american și cu alții, pentru a crea o rețea de organizații similare, care poate face teste în întreaga lume.

Oficialii spun că, probabil, vor dezvălui mai multe detalii despre modul în care o astfel de rețea va funcționa.

Inteligența artificială este simularea proceselor inteligenței umane de către mașini, în special cu sisteme informatice. Aplicațiile specifice ale AI includ sisteme-expert, procesarea limbajului natural, recunoașterea vorbirii și viziunea artificială, conform Tech Target.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te