Sănătatea habitatelor naturale şi a speciilor sălbatice de pe teritoriul Uniunii Europene este deseori într-o stare deficitară sau precară, potrivit unui raport al Agenţiei Europene de Mediu (EEA).
Agenţia Europeană de Mediu: Natura este într-o stare precară în Uniunea Europeană
''Natura de pe teritoriul Europei nu este într-o stare bună şi a demonstrat puţine semne de ameliorare în ultimii ani'', a precizat EEA într-un comunicat care anunţă noul raport.
În raport, EEA, cu sediul la Copenhaga, scoate în evidenţă importanţa reabilitării naturii şi a unei mai bune administrări a ecosistemelor din Europa, inclus pentru îmbunătăţirea sănătăţii umane, a siguranţei alimentare şi protejarea împotriva efectelor schimbărilor climatice.
Citește și: Predoiu: „Reglementarea abuzului în serviciu cu un prag valoric ar fi fost în contra dreptului”
Este nevoie urgentă de eforturi armonizate de reabilitare, atât în cadrul ariilor protejate existente, cât şi în ariile neprotejate, cum ar fi păduri, terenuri agricole, ape marine şi arii urbane, subliniază raportul EEA.
În Uniunea Europeană, 81% din habitatele protejate, 39% din păsările protejate şi 63% din alte specii protejate sunt într-o stare deficitară sau precară, potrivit EEA. Numeroşi factori cum ar fi folosirea terenurilor în activităţile umane, poluarea şi criza climatică contribuie la pierderea biodiversităţii.
Potrivit EEA, 75% din zona de uscat şi 66% din suprafaţa oceanelor suferă modificări majore în urma activităţilor umane.
Citește și: Ministru ungar, la lansarea Programului Interreg VI A Ro-Hu: România trebuia să fie deja în Schengen
Zonele protejate reprezintă în prezent 26% din suprafaţa de uscat a Uniunii Europene şi 12% din suprafaţa marină. Aceste zone protejate nu sunt însă suficiente pentru a inversa degradarea naturii, a avertizat EEA.
Potrivit agenţiei, cel puţin 259.000 de kilometri pătraţi de arii protejate au nevoie de reabilitare, o suprafaţă echivalentă cu 70% din teritoriul Germaniei.