Africa de Sud, țara în care Putin ar putea fi arestat după emiterea mandatului internațional

DE Adina Mutăr | Actualizat: 24.03.2023 - 10:27
Președintele Africii de Sud Cyril Ramaphosa și Vladimir Putin-Foto: Profimedia Images

Africa de Sud este prima țară care trebuie să-l aresteze pe Putin în baza mandatului emis de Curtea Penală Internațională (CPI). Președintele rus va participa la o reuniune BRICS.

SHARE

Africa de Sud este prima țară care trebuie să-l aresteze pe Putin. În următoarele luni, guvernul sud-african s-ar putea confrunta cu o decizie monumentală: dacă îl arestează sau nu pe președintele rus Vladimir Putin.

Situația dificilă a Africii de Sud a început săptămâna trecută, când Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare pentru Putin din cauza acuzațiilor că ar fi efectuat deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia.

Africa de Sud, prima țară care trebuie să-l aresteze pe Putin

Mandatul înseamnă că orice țară care a semnat Statutul de la Roma din 1998, care a instituit CPI în 1998, trebuie să-l aresteze pe Putin dacă pășește în țara lor.

Africa de Sud este una dintre semnatare, iar Putin urmează să o viziteze în cursul acestui an.

Dmitri Medvedev, fostul președinte și prim-ministru al Rusiei, a declarat joi că orice țară îl arestează pe Putin va fi considerată în război cu Rusia.

De la începutul războiului din Ucraina, Africa de Sud a păstrat unele legături politice cu Rusia.

Președintele Cyril Ramaphosa a susținut că țara sa poate juca un rol în discuțiile de pace, motiv pentru care, a spus el, Africa de Sud a fost una dintre cele 15 țări africane care s-au abținut de la un vot ONU care condamna invazia Rusiei.

Putin a plănuit să viziteze Africa de Sud în august pentru a participa la un summit al națiunilor BRICS – un grup de economii emergente, inclusiv Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. 

Africa de Sud a încălcat în trecut obligațiile sale CPI

Un purtător de cuvânt al lui Ramaphosa a recunoscut dilema Africii de Sud, dar a lăsat loc pentru o decizie finală, potrivit vice.com

„Suntem, ca guvern, conștienți de obligația noastră legală”, a spus purtătorul de cuvânt Vincent Magwenya.

„Cu toate acestea, de acum până la summit vom rămâne angajați cu diverse părți  relevante.”

Citește și: Mercenarii Wagner părăsesc Ucraina, unde n-au reușit să cucerească Bahmut. Se duc în Africa de Sud

Africa de Sud a încălcat în trecut obligațiile sale CPI. În 2016, judecătorii de la CPI au condamnat Africa de Sud pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile de a-l aresta pe președintele sudanez pe atunci căutat, Omar al-Bashir, când a participat la un summit al liderilor africani din 2015.

Citește și: Xi a convocat un summit al țărilor ex-sovietice din Asia Centrală, pe la spatele „prietenului” Putin

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin din cauza acuzațiilor de crime de război în Ucraina.

Într-o declarație, CPI a declarat că Putin este responsabil pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia, o crimă de război.

„Infracțiunile au fost comise pe teritoriul ocupat ucrainean cel puțin începând cu 24 februarie 2022. Există motive întemeiate să credem că Putin poartă responsabilitate penală individuală pentru crimele menționate mai sus”, se arată în declarația judecătorilor CPI.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te