Afacerile revoluției socialiste. Sora medicală a lui Hugo Chavez a furat zeci de milioane de dolari

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.08.2020 - 16:51

Claudia Patricia Diaz Guillen, fostă soră medicală pentru președintele venezuelean Hugo Chavez, care a numit-o la un moment dat secretar al Trezoreriei, a subtilizat sume importante de bani pe care, printr-o schemă utilizată de mulți i-a stocat într-o insula din Caraibe.

SHARE

Diaz s-a mișcat repede după moartea lui Chavez, neștiind la ce să se aștepte de la următorul președinte, Nicolas Maduro. A cumpărat 250 de lingouri de aur cu banii furați, în valoare de peste 9,5 milioane de dolari, a înființat o companie petrolieră în Insula St.Vincent și Grenadine, controlată de ea și de fiul ei, după ce împlinea 18 ani.

Câțiva ani mai târziu, o cantitate aproape identică de lingouri a fost vândută de un reprezentant al lui Díaz și suma a fost depusă în mare parte la o bancă elvețiană, conform documentelor prezentate unui tribunal din Liechtenstein.

Aceste tranzacții sunt acum în centrul unei investigații penale internaționale în rețeaua ce leagă companii venezuelene de bancherii elvețieni, schemă ce a contribuit la transformarea Venezuelei într-una dintre cele mai corupte țări din lume, în ciuda „revoluției socialiste și a grijii față de popor” afișate de Chavez și urmașul său, Maduro.

Se estimează că 300 de miliarde de dolari au fost subtilizați de la stat în două decenii de guvernare socialistă.

Liechtenstein a fost mult timp un magnet bancar pentru cei mai bogați oameni din lume, dar, la fel ca Elveția vecină, cu care împarte moneda și uniunea vamală, reputația sa ca centru financiar offshore a ieșit la iveală în multe scandaluri.

Sub presiunea Statelor Unite, care a condamnat numeroși oficiali venezueleni și a sancționat Guvernul Maduro pentru infracțiuni financiare în întreaga lume, Liechtenstein face acum tot posibilul pentru a expune corupția din Venezuela.

Claudia Diaz era fost practic necunoscută până când ea și soțul ei, fost consilier de securitate pentru Chávez, au apărut în 2016 în documentele financiare secrete cunoscute sub numele de Panama Papers, care ofereau o imagine a caracatiței financiare a unor foști și actuali demnitari.

Autoritățile venezuelene au descins la casa cuplului Diaz din Caracas și au confiscat o întreagă colecție de mașini de lux, lucrări de artă și documente legate de proprietățile imobiliare din interiorul și din afara Venezuelei.

Claudia, în vârstă de 46 de ani, a fost ofițer în marina militară din Venezuela și a fost cooptată să-l îngrijească pe Chávez, înainte ca liderul venezuelean să moară de cancer în 2013. În 2011, Chávez a numit-o secretar al Trezoreriei naționale. Ea a fost înlocuită atunci când Maduro, succesorul lui Chavez, a fost ales în 2013. Diaz și soțul ei, Adrian Velasquez, locuiesc în prezent la Madrid, unde au fost arestați pentru scurt timp în 2018 pe un mandat venezuelean.

Pe lângă dosarul din Liechtenstein, cuplul a fost sancționat în SUA pentru implicarea într-un schemă frauduloasă de 2,4 miliarde de dolari, iar procurorii spanioli investighează și achiziționarea unui apartament de 1,8 milioane de dolari la Madrid.

Un element esențial al anchetei din Liechtenstein este bancherul elvețian Charles-Henry de Beaumont, care a lucrat la o companie din Geneva - Compagnie Bancaire Helvetique SA - în același timp în care Diaz supraveghea finanțele națiunii în cadrul OPEC.

Dosarul îl numește pe Beaumont „persoana responsabilă cu transferul fondurilor membrilor corupți ai Guvernului venezuelean în Elveția”.

Beaumont nu a fost acuzat de nicio infracțiune.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te