De ce nu ne vrea de fapt Austria în Schengen, nici în 2024. ”Nu mai e loc de menajamente”

DE Valeria Cupă | Actualizat: 10.09.2023 - 11:10
Suntem ținuți departe de spațiul Schengen Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Suntem ținuți departe de spațiul Schengen Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Cristian Pîrvulescu, politolog Foto: INQUAM PHOTOS/ Ilona Andrei
Cristian Pîrvulescu, politolog Foto: INQUAM PHOTOS/ Ilona Andrei

Visul României de a intra în spațiul Schengen anul viitor ar putea fi spulberat. Tot mai mult se conturează ideea că Austria se va opune în continuare cu vehemență invocând aceleași motive legate de migrație. Analiștii de politică externă spun că doar sancțiunile ar putea ajuta.

SHARE

Deși întreaga Europă este de partea României, o singură țară, Austria, poate bloca aderarea noastră la Schengen. Până când se va întâmpla acest lucru? În acest moment este greu, poate chiar imposibil de anticipat.

Karl Nehammer și-a exprimat deja poziția sa, în legătură cu acest lucru, iar Herbert Kickl, contracandidatul său la funcția de cancelar, are același discurs, poate chiar mai vehement. 

Ne putem baza pe Curtea Europeană de Justiție pentru a impune sancțiuni. 

Adevăratul motiv pentru care Austria nu ne vrea în Schengen în 2024. ”Nu mai e loc de menajamente”

S-a demonstrat că nu migrația face țara noastră atât de vulnerabilă încât să fie respinsă cu atâta vehemență de Austria. Dar nici nu s-a găsit, cel puțin până acum, o metodă diplomatică de a convinge această țară că merităm să fim acolo la fel cum sunt cetățenii ei. 

Citește și: Cum ar putea România să stea în afara Schengen până în 2028. Există un „coșmar” mai mare ca Nehammer

Politologul Cristian Pîrvulescu, a comentat pentru Newsweek această situație. El spune că Austria își va folosi în continuare, în mod abuziv, dreptul de veto asupra României. 

”Austria nu se va abține, pentru că de fapt o soluție era că Austria să se abțină de la vot, ci va bloca în continuare acest lucru. Deci șansele ca România să adere pe anului 2024 sunt mici câtă vreme cancelarul și ministrul de interne austrieci fac afirmații tranșante.

Nu mai pot da înapoi în fața opiniei publice austriece singura care contează pentru ei, mai ales că au alegeri anul viitor, iar extremiștii pro-ruși sunt pe locul întâi.

Citește și: Cancelarul Austriei, cerere umilitoare pentru România. Ni se recomandă să urmăm „modelul tunisian”

Altfel și Partidul Popular austriac este un partid care are destul de multe scandaluri în istoria sa legat de atitudinea prorusă. Austria este ”călcâiul lui Ahile” al Uniunii Europene pentru că aceasta este cea mai dependentă de capitalul rusesc”, a explicat profesorul Cristian Pîrvulescu.

El a mai precizat că orice încercare a României da a convinge Austria este practic sortită eșecului.

”Acolo este o zonă în care rușii pot să-și manifeste influența în mai mare măsură decât o pot face, spre exemplu la Budapesta. Și fără un război hibrid.

Deci nu discutăm de ceea ce se întâmplă în România, unde războiul și formulele de propagandă de pe rețelele sociale au făcut ca o bună parte opiniei publice românești, să fie sub influența teoriilor rusești și să se manifeste din ce în ce mai vocal.

 

Citește și: Ungaria cere Austriei să permită accesul României în Schengen. Care este interesul lui Viktor Orban

Erau și înainte, dar bănuiesc că fiecare dintre noi, în experiența cotidiană, întâlnește oameni care acum asumă în mod vocal susținerea Rusiei, din motive care sunt în mod evident în discuție, absolut iluzorii.

În condițiile astea, de fapt, orice încercare de a merge pe linie diplomatică sunt nule.

România trebuie să treacă la o poziție mult mai ofensivă în raport cu Austria, pentru a-și cere drepturi alături de Bulgaria, folosesc absolut toate mijloacele juridice și diplomatice pe care le are la îndemână.

Nu mai e loc acum de menajamente, pentru că nu vor da înapoi nimic decât în ​​fața unor sancțiuni care le afectează în mod categoric interesul. Nu.

Și mă gândesc la ceea ce au cerut unii europarlamentari români, și anume începerea unei acțiuni în justiție la Curtea Europeană de Justiție împotriva Austriei, pentru că folosește în mod abuziv dreptul de veto”, a mai spus politologul.

Motivul invocat de austrieci cu privire la migrație, nu se susține

Potrivit unor informații obținute de Newsweek România, ruta migranților ilegali spre Austria nu trece, în principal, prin România.

Într-un răspuns, Poliția de Frontieră certifică faptul că „în anul 2022, un număr de 5.276 de migranți ilegal au încercat să treacă fraudulos granița româno-maghiară, aceștia acționând la frontiera verde, cât și la punctele de trecere ale frontierei din județele Bihor și Oradea”.

Citește și: Austria solicită UE o directivă prin care imigranții neînscriși în procedura de azil să fie respinși

Din răspuns mai aflăm că „la nivelul IT.P.F. Oradea în cursul anului 2022 au fost depistat 5 cazuri de trafic ilicit de tutun și țigarete, dintre care un caz a fost predat spre soluționare la D.R. V Timișoara și un caz cu bunuri care sunt susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală. Valoarea totală a acestora este de 22,8 milioane de lei.”

Însă, în cazul în care Kickl va ajunge cancelar aderarea României la Schengen se va amâna pe o perioadă nedeterminată. Poatr fi vorba și de 4 ani dacă acesta va rezista la putere.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te