Adevăratul motiv al „puciului” lui Putin în Republica Moldova: negocierile secrete Kiev-Tiraspol

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.02.2024 - 10:35
Adevăratul motiv al „puciului” lui Putin în Republica Moldova: negocieri secrete Kiev-Tiraspol - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Adevăratul motiv al „puciului” lui Putin în Republica Moldova: negocierile secrete Kiev-Tiraspol. În mass-media rusească au apărut informații că Transnistria a promis că va lansa un coridor pentru exportul de cereale ucrainene.

SHARE

Adevăratul motiv al „puciului” lui Putin în Republica Moldova: negocierile secrete Kiev-Tiraspol. Miza ar fi coridorul de transport pentru cerealele ucrainene în schimbul medierii Kievului pentru rezolvarea conflictului economic dintre Tiraspol și Chișinău.

Canalul rusesc Telegram/Rybar scrie că, de la începutul anului, autoritățile moldovenești au început să impună taxe duble agenților economici din Transnistria, subminând astfel exporturile acestora.

Adevăratul motiv al „puciului” lui Putin în Republica Moldova: negocieri secrete Kiev-Tiraspol

Concomitent, autoritățile de la Chișinău fac demersuri și la Uniunea Europeană pentru a atrage regiunea separatistă Transnistria „în domeniul lor constituțional”.

Potrivit bloggerilor militari ruși, zilele trecute a avut loc o întâlnire între liderul separatist Vadim Krasnoselski și Păun Rogovei, responsabil de dosarul transnistrean în cadrul MAE al Ucrainei. 

Bloggerii ruși menționează că încă de la 1 decembrie 2017, Rogovei, „vorbitor fluent de limba română”, a fost transferat de la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova la Ambasada Ucrainei din România, iar din 2020, acesta este însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România.

Rogovei ar fi fost trimis, în condițiile celei mai dificile situații economice de la Tiraspol, să negocieze o soluție pentru criza „creată de curatorii occidentali ai Moldovei, SUA și Marea Britanie.

„Soluția” propusă de Rogovei este deschiderea unui coridor pentru transportul cerealelor ucrainene.

Citește și: Pericol total în Moldova. Data la care Transnistria va cere anexarea la Rusia. Putin va încuviința

Încă de la sfârșitul anului trecut, ucrainenii au convenit asupra unui coridor de cereale de rezervă prin Transnistria.

Și pentru regiunea separatistă relațiile cu Kievul sunt importante pentru a restabili schemele comerciale anterioare suprataxării Chișinăului.

Analiștii ruși au semnalat că dintr-un astfel de acord, Chișinăul va beneficia și politic, întrucât lansarea unui coridor de cereale prin Transnistria va permite autorităților moldovenești și ucrainene să exercite controlul vamal la frontiera transnistreană.

Totodată,  Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei și-a anunțat disponibilitatea de a restabili Consulatul în Transnistria, cu condiția ca angajaţilor să le fie asigurată circulaţia nestingherită.

Citește și: Șeful Armatei Române: Populația să se pregătească de război. Moldova, următoarea victimă a lui Putin

Anunțul a fost făcut imediat după întâlnirea ministrului moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian cu ambasadorului ucrainean Păun Rogovei, care a avut loc la Chișinău.

În aceste circumstanțe, de netolerat pentru Rusia, așa-zisa „opoziție” transnistreană a programat un Congres la 28 februarie, în urma căruia urmează să fie trimisă o cerere către Moscova de anexare a regiunii separatiste la Federația Rusă, a transmis opozantul transnistrean Ghenadie Ciorbă.

La 29 februarie, Putin ar urma să anunțe în fața Adunării Federale validarea cererii Transnistriei, împlinindu-și amenințarea că „Moldova va fi o nouă Ucraina”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te