Acuzarea fostului președinte Donald Trump, pentru plățile făcute în numele său, ar fi fără precedent

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.03.2023 - 09:17
Acuzarea fostului președinte Donald Trump, pentru plățile făcute în numele său, ar fi fără precedent - Foto: Flickr/NASA HQ PHOTO

Decizia de a-l acuza pe fostul președinte Donald Trump, pentru plățile făcute în numele său, în timpul campaniei sale prezidențiale din 2016, ar fi fără precedent. Aceasta îi revine unui mare juriu din Manhattan, care a ascultat mărturii, în secret.

SHARE

O acuzare a lui Trump, care caută să ajungă din nou la Casa Albă, în anul 2024, într-un astfel de dosar, ar fi un moment fără precedent în istoria Americii, fiind primul dosar penal împotriva unui fost președinte al SUA.

Acuzarea lui Donald Trump, fără precedent

Oamenii legii se pregătesc pentru proteste și posibile violențe, după ce Trump și-a chemat susținătorii să protesteze, înainte de un posibil rechizitoriu.

Acesta ar putea testa de asemenea un Partid Republican deja împărțit în privința dacă îl va sprijini pe Trump anul viitor, în parte din cauza eforturilor sale de a-i submina, după înfrângerea din alegerile din 2020.

Citeşte şi: VIDEO Trump ar putea fi arestat marți. Poliția din New York ridică baricade la Tribunalul Manhattan

Trump neagă orice faptă greșită și critică ancheta procurorului districtual din Manhattan ca fiind motivată politic.

Marele juriu a investigat implicarea lui Trump într-o plată de 130.000 de dolari, făcută în anul 2016, actriţei porno Stormy Daniels, pentru a o împiedica să facă publică o întâlnire cu caracter sexual pe care a spus că a avut-o cu el, cu ani în urmă.

Citeşte şi: Avocatul lui Trump, ordin să depună mărturie în fața marelui juriu care îl investighează pe Trump

Avocatul lui Trump, Michael Cohen, i-a plătit lui Daniels, al cărui nume real este Stephanie Clifford, printr-o companie-fantomă, înainte ca banii să fie rambursaţi de Trump însuşi, a cărei companie, Trump Organization, a înregistrat rambursările drept cheltuieli legale.

La începutul anului 2016, Cohen a aranjat de asemenea ca fostul model Playboy Karen McDougal să fie plătit cu 150.000 de dolari, de către editorul tabloidul he National Enquirer, care apoi și-a oprit povestea, într-o practică dubioasă jurnalistic, cunoscută sub numele de „prinde și ucide”.

Trump neagă că a făcut sex cu oricare dintre aceste femei.

Învârtita cu bani

Compania lui Trump a "obținut” rambursarea banilor lui Cohen, pentru plata lui Daniels, pentru a achita plățile impozitelor, potrivit procurorilor federali, care au depus acuzații penale împotriva avocatului, în legătură cu plățile din anul 2018.

În total, Cohen a primit 360.000 de dolari, plus un bonus de 60.000 de dolari, pentru un total total. de 420.000 de dolari, conform Associated Press.

Cohen a pledat vinovat pentru încălcarea legii federale, privind finanțarea campaniei, în legătură cu plățile. Procurorii federali spun că plățile au reprezentat asistență ilegală, neraportată, pentru campania lui Trump. Dar ei au refuzat să depună acuzații împotriva lui Trump însuși.

Echipa procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, pare să ancheteze dacă Trump sau altcineva a comis crime în statul New York, în aranjarea plăților, anchetând modul în care le-a contabilizat intern, la Organizația Trump.

Poate fi acuzat un fost preşedinte?

Într-un cuvânt, da.

Politica de lungă durată a Departamentului de Justiție interzice acuzarea federală a unui președinte în exercițiu, dar Trump, care nu a fost de doi ani din funcție, nu se mai bucură de acel scut legal.

Și cazul statului New York nu este oricum o cauză federală.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te