Acord istoric: Israelul și Libanul și-au stabilit frontierele maritime. Începe exploatarea gazelor

DE Adina Mutăr | 12.10.2022 - 19:19
Israelul și Libanul și-au stabilit frontierele maritime /foto: middle east eye
frontiere maritime/foto: times of israel

Cei mai importanți miniștri israelieni s-au reunit miercuri pentru a da aprobarea preliminară pentru acordul privind frontiera maritimă dintre Israel și Liban, care se dorește a fi o rezolvare durabilă a disputei privind exploatarea gazelor din Mediterana.

SHARE

Guvernul israelian a aprobat cu majoritate de voturi principiile acordului privind frontiera maritimă cu Libanul, precum și propunerea prim-ministrului care urmează să fie prezentată spre examinare Knessetului.

Potrivit biroului prim-ministrului, Guvernul și-a exprimat sprijinul față de importanța acordului cu Libanul și a fost de acord că acesta este benefic pentru securitatea națională.

Negociatorii din cele două țări au declarat că Libanul și Israelul au primit de la emisarul american Amos Hochstein un proiect final al unui acord de mediere privind frontiera maritimă și că „acesta a satisfăcut toate cerințele” ambelor părți.

În ziua în care Washingtonul va declara acordul în vigoare, Libanul și Israelul vor trimite simultan coordonate identice Națiunilor Unite, stabilind locația graniței maritime.

Guvernul premierului Yair Lapid dorește ca acordul să intre în vigoare cât mai repede, dar a negat că alegerile din 1 noiembrie reprezintă termenul limită.

Unii oficiali au invocat planurile iminente de extracție la sonda de gaz Karish, alții faptul că președintele libanez Michel Aoun se retrage la sfârșitul lunii.

Ministrul interimar libanez al Energiei, Walid Fayyad, a declarat că gigantul francez al gazelor TotalEnergies va începe procesul de explorare a gazelor în apele libaneze de îndată ce acordul va fi încheiat.

Fayyad a făcut aceste comentarii după ce s-a întâlnit cu o delegație de rang înalt a TotalEnergies la Beirut.

Consilierul pentru securitate națională Eyal Hulata, care a condus echipa de negociere israeliană, a făcut anterior o evaluare pozitivă.

Citește și

Rușii sabotează conductele de gaze spre Europa. Acum, cea mai mare conductă, ce pleacă din Siberia

Exerciții nucleare ale NATO în Marea Baltică. Alianța și-a dublat navele de război în regiune

„Toate cererile noastre au fost îndeplinite, modificările pe care le-am cerut au fost corectate. Am protejat interesele de securitate ale Israelului și ne îndreptăm spre un acord istoric”, a declarat acesta.

Ministrul Energiei, Karine Elharrar, a declarat că proiectul final a abordat toate cererile Israelului.

„Cunosc bine și temeinic acordul și proiectele sale. Faptul că Israelul și-a menținut poziția s-a dovedit eficient. Acordul va fi acum adus spre aprobare în Knesset.”

Gruparea teroristă libaneză Hezbollah, puternic înarmată și susținută de Iran, a dat undă verde acordului. Partidul a acceptat termenii acordului și consideră că negocierile „s-au încheiat”.

În timp ce Israelul a avansat în ceea ce privește producția și exportul, eforturile Libanului au fost îngreunate de disfuncționalități politice.

Descoperirea de gaze în apele sale este un beneficiu major pentru Liban, aflat în criză financiară din 2019. În cele din urmă, o astfel de descoperire ar putea rezolva eșecul de lungă durată al Libanului de a produce electricitate adecvată pentru populația sa.

Demarcarea frontierei maritime dintre Israel și Liban și extracția de gaze în estul Mediteranei poate deveni o soluție la problema Europei în contextul confruntării dintre Rusia și țările occidentale", a declarat pentru Middle East Eye un fost ministru de externe libanez, care a solicitat anonimatul.

„Ambele țări pot deveni furnizori pentru Europa”, a subliniat acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te