Abramovici și doi negociatori ucraineni ar fi fost otrăviți de ruși. Ce simptome acuză cei trei

DE Daniel Toșa | 29.03.2022 - 09:29
Abramovici și doi negociatori ucraineni ar fi fost otrăviți de ruși. Ce simptome acuză cei trei/FOTO: bbc.com

Miliardarul rus Roman Abramovici și doi negociatori de pace ucraineni au suferit ușoare exfolieri ale pielii și dureri de ochi în timpul discuțiilor dintre Ucraina și Rusia "în urmă cu câteva săptămâni" în Turcia, transmite CNN.

SHARE

Proprietarul clubului Chelsea FC - care acum și-a revenit - ar fi suferit de dureri la nivelul ochilor și de descuamare a pielii.

Doi negociatori de pace ucraineni ar fi fost, de asemenea, afectați.

Un raport a afirmat că presupusa otrăvire a fost orchestrată de către extremiștii ruși care doreau să saboteze negocierile.

La scurt timp după apariția acuzațiilor, un oficial american anonim a fost citat de Reuters, care a declarat că serviciile de informații au sugerat că simptomele bărbaților se datorau unor factori "de mediu", nu otrăvirii.

Citește și: Zelenski: Ucraina vrea să rezolve „problemele istorice” cu România, Polonia, Ungaria

Condițiile domnului Abramovici și ale negociatorilor ucraineni, printre care se numără și deputatul ucrainean Rustem Umerov, s-au îmbunătățit de la incidentul din 3 martie, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal.

O sursă apropiată dlui Abramovici a declarat pentru BBC că acesta și-a revenit și continuă negocierile pentru a încerca să pună capăt războiului din Ucraina.

Citește și: Carnagiu la Mariupol: peste 5.000 de persoane, ucise de la începutul asaltului forțelor ruse

Incidentul aruncă o lumină asupra rolului declarat al dlui Abramovici ca intermediar în negocierile dintre Ucraina și Rusia. Natura exactă a poziției sale este neclară, dar un purtător de cuvânt al oligarhului a declarat anterior că influența sa a fost "limitată".

Duminică, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat că dl Abramovici i-a oferit ajutor pentru a detensiona invazia Rusiei în țară.

Miliardarul rus a călătorit între Moscova și Kiev pentru mai multe runde de discuții la începutul lunii. Acesta s-ar fi întâlnit cu dl Zelensky în timpul călătoriei, dar liderul ucrainean nu a fost afectat, iar purtătorul său de cuvânt nu avea informații despre incident.

În după-amiaza zilei de 3 martie, Roman Abramovici s-a alăturat negociatorilor de pace ruși și ucraineni la discuțiile de la granița dintre Ucraina și Belarus. Ceea ce s-a întâmplat în continuare este foarte misterios.

Mai târziu în acea noapte, trei dintre delegați - inclusiv dl Abramovici - potrivit site-ului de investigații Bellingcat, au suferit simptome de otrăvire cu agent neurotoxic.

Aceștia aveau pielea inflamată, ochii iritați și dureri puternice în spatele ochilor - simptome care au durat toată noaptea.

Potrivit Bellingcat, niciunul dintre ei nu mâncase altceva decât ciocolată și apă.

Specialiștii în arme chimice au examinat acest caz și au ajuns la concluzia că ei cred că a fost vorba de o utilizare intenționată a unui agent chimic.

Dar nu avem nicio idee cine a făcut-o. Nu există nicio revendicare de responsabilitate.

Inevitabil, oamenii se vor întreba dacă nu cumva a fost opera GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, despre care Marea Britanie a concluzionat că se află în spatele otrăvirii cu Novichok din Salisbury în 2018.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei și nicio dovadă că ei au fost responsabili.

Dar cineva, se pare, a vrut să trimită un avertisment celor care participă la negocierile de pace. Aceasta nu a fost o doză letală, ci un avertisment.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te