A început eliberarea ostaticilor din mâinile Hamas. 24 de civili părăsesc Fâșia Gaza

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.11.2023 - 18:43
A început eliberarea ostaticilor din mâinile Hamas FOTO: captură BBC

Crucea Roșie tocmai a confirmat că 24 de ostatici au fost eliberați. Într-o postare pe Twitter (X), se poate citi: „Suntem ușurați să confirmăm eliberarea în siguranță a 24 de ostatici. Israelul se pregătește să elibereze 39 de condamnați pentru terorism.

SHARE

24 de ostatici au fost eliberați din mâinile Hamas. 13 dintre aceștia sunt cetățeni israelieni Ei se află în drum spre trecerea Kerem Shalom prin care vor intra în Israel, spun oficialii.

Acum Israelul se pregătește să elibereze 39 de condamnați pentru terorism, scrie Times of Israel.

A început eliberarea ostaticilor din mâinile Hamas. 24 de civili părăsesc Fâșia Gaza

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatar, Majed al-Ansari, a scris pe Twitter: „Confirmăm că Crucea Roșie a primit 24 de civili reținuți în Fâșia Gaza, inclusiv un număr de femei și copii civili, în cadrul acordului de armistițiu umanitar.

„Un număr de cetățeni thailandezi au fost, de asemenea, eliberați în afara cadrului acordului de armistițiu și sunt în prezent pe cale de ieșire din Fâșie cu Crucea Roșie”, adaugă el.

Citește și: Război Israel - Hamas: Armistițiu umanitar de patru zile în Gaza. Zeci de ostatici vor fi eliberați

Declarațiile anterioare spuneau că vor fi eliberați astăzi 13 ostatici israelieni și 12 thailandezi.

Dar Ansari spune că 13 ostatici israelieni au fost eliberați - dintre care unii au dublu cetățen, împreună cu 10 cetățeni thailandezi și un cetățean filipinez.

Crucea Roșie emite propria declarație în care spune: „Suntem ușurați să confirmăm eliberarea în siguranță a 24 de ostatici”.

„Am facilitat această eliberare prin transportul lor de la Gaza la granița Rafah, marcând impactul real al rolului nostru de intermediar neutru între părți”, adaugă acesta.

Schimb pe schimb

Presa israeliană a raportat că 13 femei și copii au fost predați Crucii Roșii și unei echipe de securitate egiptene care a asistat la eliberarea acestora. Guvernul israelian și Hamas nu au confirmat imediat acest lucru.

Pe lângă femeile și copiii israelieni care urmează să fie eliberați în prima zi a armistițiului de patru zile, prim-ministrul thailandez Srettha Thavisin a declarat într-o postare pe rețelele sociale că un grup separat de 12 muncitori thailandezi a fost eliberat.

O sursă informată despre negocieri a spus că eliberarea thailandezilor, care erau toți bărbați, nu are legătură cu negocierile de armistițiu și a urmat o serie separată de discuții cu Hamas mediate de Egipt și Qatar. Muncitorii agricoli thailandezi angajați în sudul Israelului se numărau printre cei aproximativ 240 de ostatici au fost târâți înapoi în Gaza de oameni înarmați, când luptătorii Hamas au lansat o serie de crime pe 7 octombrie.

Citește și: Ce scrie în Biblie despre războiul din Israel? Pasajul care se referă la o profeție înfricoșătoare

Sursa a spus că numărul de thailandezi eliberați ar putea fi de 11 sau 12.

În conformitate cu termenii armistițiului de patru zile Israel-Hamas, 50 de femei și copii ostatici urmează să fie eliberați timp de patru zile, în schimbul a 150 de femei și copii palestinieni dintre miile de deținuți din închisorile israeliene. Israelul spune că armistițiul ar putea fi prelungit dacă mai mulți ostatici sunt eliberați cu o rată de 10 pe zi.

Primele 13 care urmau să fie eliberate vineri urmau să fie schimbate cu 24 de femei palestiniene și 15 adolescenți.

Vineri mai devreme, luptele dintre trupele israeliene și luptătorii Hamas s-au oprit pentru prima dată în șapte săptămâni sub armistițiu, scrie Reuters.

Nu au fost raportate bombardamente mari, lovituri de artilerie sau atacuri cu rachete, deși Hamas și Israelul s-au acuzat reciproc de împușcături sporadice și alte încălcări. Ambii au spus că războiul se va relua la maxim de îndată ce armistițiul se va termina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te