Război Israel - Hamas: Armistițiu umanitar de patru zile în Gaza. Zeci de ostatici vor fi eliberați

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.11.2023 - 14:36
Război Israel - Hamas: Armistițiu umanitar de patru zile în Gaza. Zeci de ostatici vor fi eliberați - Foto: Profimedia image

Armistițiul umanitar de patru zile în Fâșia Gaza a intrat în vigoare vineri dimineață după negocierile intense la care au luat parte Qatarul, Israelul și teroriștii Hamas. Zeci de ostatici vor fi eliberați de ambele părți, iar ajutoarele umanitare au acces în Gaza.

SHARE

Cu câteva ore înaintea armistițiului de încetare a focului dintre Israel și teroriștii Hamas, armata israeliană a continuat avansul trupelor sale în interiorul Gaza City. Începând cu ora 7:00 dimineața ambele tabere au pus "stop" atacurilor pentru a permite ajutoarelor umanitare să intră în zonele devastate de război pentru alimenta populația palestiniană cu combustibil, apă potabilă, alimente și medicamente.

Război Israel - Hamas: Armistițiu umanitar de patru zile în Gaza. Zeci de ostatici vor fi eliberați

La ora 16.00, 13 ostatici deținuți în Gaza vor fi eliberați, urmați de un număr mare de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene, potrivit mediatorilor din Qatar.

Armata israeliană a pregătit psihologi și experți în sănătate mintală pentru a-i întâmpina pe ostatici, dintre care se așteaptă ca mulți să fie copii. Experții le vor explica ce s-a întâmplat în comunitatea lor la 7 octombrie, atunci când vor considera că este momentul potrivit.

Forțele armate israeliene au adus telefoane pentru ostatici, astfel încât aceștia să își poată suna rudele imediat ce ajung la Hatzerim.

Ostaticii eliberați vor rămâne până la două ore la Hatzerim înainte de a fi duși la un spital, fie cu elicopterul, fie cu microbuzul. Cei care au nevoie de îngrijiri medicale imediate vor fi duși direct de la graniță la un spital, fără a mai trece pe la Hatzerim.

Familiile ostaticilor sunt așteptate la spitale, iar în zonă au fost rezervate camere de hotel.

În următoarele patru zile, cel puțin 50 de femei și copii urmează să fie eliberați, lăsând un număr estimat de 190 în mâinile teroriștilor palestinieni.

150 de prizonieri palestinieni vor fi eliberați

În aceeași perioadă, 150 de prizonieri palestinieni - majoritatea femei și minori, unii condamnați pentru tentativă de omor - sunt așteptați să fie eliberați.

Acordul stimulează eliberarea de ostatici suplimentari, Israelul fiind de acord cu o zi suplimentară de armistițiu pentru fiecare zece ostatici suplimentari eliberați de Hamas.

Acordul va permite, de asemenea, un aflux de combustibil și de provizii umanitare în Gaza în timpul pauzei, care ar fi prima încetare a luptelor de când Hamas a declanșat războiul în urmă cu aproape șapte săptămâni, când teroriștii săi au devastat sudul Israelului la 7 octombrie, masacrând aproximativ 1 200 de persoane, majoritatea civili, și luând 240 de ostatici.

Palestinienii care încearcă să se întoarcă în nordul Gaza în timpul armistițiului, blocați de armata israeliană

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au avertizat locuitorii să nu încerce să se deplaseze dinspre sud spre nord, unde s-au concentrat luptele dintre Hamas și Israel.

IDF a cerut rezidenților să folosească timpul pentru "a se aproviziona cu lucruri necesare și a-și aranja afacerile" în loc să călătorească spre nord.

Singura circulație permisă în nord va fi pentru rezidenții care se evacuează spre sud, a precizat FDI. Nu este clar câte persoane mai locuiesc în nord, dar datele palestiniene susțin că au rămas sute de mii.

"Vă invităm să nu vă apropiați de forțele militare sau de zonele de la nord de Wadi Gaza. Folosiți timpul pentru a vă aproviziona cu cele necesare și pentru a vă aranja afacerile. Nordul Fâșiei Gaza este o zonă de luptă, iar șederea acolo este interzisă", a scris pe X purtătorul de cuvânt al IDF în limba arabă, Avichay Adraee, potrivit CNN.

Războiul nu s-a încheiat

Armistițiul între Israel și Hamas pare să se mențină în mare parte, fără semne de lupte semnificative sau lovituri aeriene în întreaga Gaza, deși în primele câteva zeci de minute au mai fost raportate alarme antiaeriene active și focuri de armă în anumite zone din orașul Gaza.

Sunetul constant al dronelor de război, tancurilor, artileriei și focurilor de armă s-a liniștit pentru prima dată de la 7 octombrie - ziua în care Hamas a atacat brutal orașele israeliene, ucigând peste 1.200 de persoane, acesta fiind cel mai mare atac terorist asupra Israelului de la fondarea țării în 1948.

Biroul de presă al guvernului Hamas din Gaza a actualizat bilanțul victimelor războiului la 14.854 de morți, cu 322 de persoane ucise în ultima zi, potrivit The Times of Israel.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te