Cum a „investit” Austria, „ghimpele” României, 3 miliarde de € în „mașinăria de război” a lui Putin

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.12.2023 - 14:28
Cum a „investit” Austria, „ghimpele” României, 3 miliarde de € în „mașinăria de război” a lui Putin - Foto: Profimedia images

Cum a „investit” Austria, „ghimpele” României, 3 miliarde de € în „mașinăria de război” a lui Putin. Dependența și prietenia dintre Austria și Rusia a cunoscut o nouă etapă. Guvernul de la Viena plătește lunar 240 de milioane de euro pentru importurile de gaze rusești.

SHARE

Austria, țara care își bate joc de România în procesul de aderare la spațiul Schengen, s-a „sugrumat” aproape total cu lanțul rusesc. Numai în luna octombrie 2023, Austria a cumpărat 90% din gazele naturale importate de la „imperiul” lui Vladimir Putin, contribuind astfel la alimentarea mașinăriei de război a Rusiei.

Cum a „investit” Austria, „ghimpele” României, 3 miliarde de € în „mașinăria de război” a lui Putin

Această achiziție este un record absolut al importurilor de gaze rusești decând compania  E-Control a început să colecteze aceste date în acest sens.

Cifrele prezentate de economistul NEOS Lukas Sustala indică un fapt cu adevărat îngrijoirător. Austria se comporta ca un „joker” a lui Putin din inima Europei pe care dictatorul de la Kremlin o manevrează cu scopul de a destabiliza Europa și încrederea dintre statele europene.

„240 de milioane de euro merg în fiecare lună în Rusia și aproape trei miliarde de euro de la începutul anului. E clar că suntem dependenți (de gazul rusesc n.red). Importăm în continuare la fel de mult ca în 2007/2008. Vârful a fost în 2020", spune economistul Jan Kluge.

Citește și: Implicarea SUA, decisivă pentru „deblocarea” Austriei în problema Schengen. Aderarea, în două etape

Vladimir Putin își permite să „jongleze” cu prețurile cum vrea pentru Austria, fiind convinsă că este aproape în totalitate dependentă de gazul rusesc, deși există alternative la care s-au raliat celelalte state europene care s-au detașat de dependența Rusiei după declanșarea războiului din Ucraina.

Austriecii văd că plătesc mai mult astăzi decât înainte de război și mai mult acum primesc cu 30 la sută mai puțin gaz din Rusia pentru care plătesc de două ori mai mult decât înainte de 24 februarie 2022. Cu toate astea Vinena preferă „înțelepciunea rusească” atunci când vine vorba de importurile de gaze naturale.

Cum justifică Ministerul austriac pentru Protecția Climei această evoluție?

„În plus față de acțiunile rusești din contractul OMV, în prezent nu prea mai este nevoie de importuri, deoarece producția de electricitate din gaz a fost scăzută în toamnă datorită unei cote ridicate de energie regenerabilă și au existat economii masive de consum în comparație cu anii trecuți.

În general, ar fi fost la fel în octombrie 2023 Dacă s-ar fi importat gaze ca și cu un an înainte, "aceeași cantitate de importuri din Rusia ar fi însemnat o cotă de mai puțin de 50%", argumentează Ministerul pentru Protecția Climei.

Citește și: Câți refugiați trebuie să accepte România pentru ca Austria să ne lase în Schengen? Răspuns oficial

Dependența noastră de gazele naturale rusești rămâne prea mare. "Acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toți cei care încă nu vor să facă mai mult", a declarat ministrul Leonore Gewessler (Verzi) ca răspuns la o solicitare a cotidianului Krone.

Austria vrea un nou contract pentru gazul rusesc

Austria ia în considerare posibilitatea de a ocoli încetarea programată de Ucraina a tranzitului de gaze rusești pentru a-și asigura aprovizionarea viitoare. În cadrul acestui plan, Austria ar urma să comande ea însăși gaz rusesc și să îl transporte prin conducta ucraineană.

Acest lucru ar avea loc indiferent de încheierea contractului de furnizare cu compania ucraineană Naftogaz, potrivit autorității de reglementare în domeniul energiei din Austria.

Conducta fizică este încă disponibilă, ceea ce înseamnă că gazul poate curge în continuare, doar că cu alți parteneri contractuali", a declarat pentru Euronews Alfons Haber, directorul autorității austriece de reglementare "E-Control". 

Citește și: Bulgaria respinge oferta Austriei de intrare în Schengen în timp ce, la București, e „sărbătoare”

"Dacă un participant european pe piață vine acum și spune că aș vrea să rezerv conducta pentru a transporta gaz aici, atunci nu există o relație contractuală directă între Naftogaz și Gazprom, deci noile condiții sunt îndeplinite".

Reprezentanții Naftogaz au declarat că "nu au nicio intenție sau inițiativă de a prelungi contractul de furnizare existent din 2025. Susținerea Rusiei prin achiziționarea de gaze rusești în timpul războiului este absurdă".

În acest moment, nu este clar dacă Austria va putea folosi singură conducta ucraineană începând cu 2025. Uniunea Europeană a criticat în repetate rânduri Viena pentru refuză să se rupă de dependența energetică rusească.

Pentru a înlocui gazul rusesc din est, Austria ar putea să importe în viitor gaze din vest, însă acest lucru necesită lucrări de construcție a conductei către Germania, care nu au început încă și nu vor fi finalizate până în 2027 - cu doi ani prea târziu. 

Austria, tranzacții cu Putin de 10 ori mai mari decât ajutorul pe care îl dă Ucrainei

Liderul partidului austriac care vrea aderarea României la spațiul Schengen susține că țara sa face tranzacții cu Putin de 10 ori mai mari decât ajutorul pe care îl dă Ucrainei.

Liderul NEOS, Beate Meinl-Reisinger, a acordat un interviu în presa austriacă. Ea spune că partidul de guvernare finanțează războiul lui Putin

 "FPÖ nu face altceva decât jocul propagandistic al lui Putin în Austria. Acest lucru nu are nimic de-a face cu neutralitatea, este un abuz al conceptului de neutralitate...

Susținem Ucraina cu 800 de milioane de euro - asta e bine - dar în același timp transferăm de zece ori mai mult decât această sumă către Rusia pentru gaz". 

Ea spune că acești bani vor fi folosiți pentru a continua invazia. "Acesta este un eșec al politicii, al ÖVP și al Verzilor, faptul că întreruperea relațiilor cu Putin nu a fost realizată”.

Strategia lui Putin pentru a ține România afară din Schengen. Cum influențează Rusia vetoul Vienei?

Rusia recurge la tactici neconvenționale, incluzând atacuri cibernetice și sprijin pentru fluxul de refugiați din Siria, Afganistan, Turcia și Africa. Scopul: destabilizarea democrațiilor vest-europene, cu accent pe Germania.

Potrivit expertului în migrație Eduard Gnesa, Rusia și Belarus facilitează accesul refugiaților către Europa prin acordarea generoasă de vize turistice și de studenți.

Aceștia călătoresc la Moscova sau Minsk, de unde autobuzele îi duc către frontiera cu Polonia și chiar către țări precum Cehia. Refugiații sunt ghidați în privința locurilor de trecere a frontierei, beneficiind de zone bogate în pădure pentru a se ascunde.

Scopul final: destabilizarea Europei, cu accent pe Germania, Italia sau Olanda datorită beneficiilor sociale atrăgătoare și procedurilor de azil îndelungate, însă în ceea ce privește legăturile extrem de controversate dintre Viena și Moscova, acest narativ al migrației este intens folosit de cancelarul Karl Nehammer, primul lider european care s-a dus la Moscova să discute aprofundarea relațiilor comerciale dintre cele două țări, în condițiile în care restul țărilor europene s-au rupt aproape în totalitate de Rusia.

Chiar dacă cifrele exacte nu sunt cunoscute, poliția germană a raportat intrarea ilegală a 12.000 de persoane în primul semestru al anului 2023 pe ruta Rusia-Belarus. În iulie, forțele de securitate poloneze au înregistrat peste 4.000 de treceri ilegale ale frontierei. 

Austria, una foarte puținele țări europene care mai mențin legături comerciale la nivel înalt cu Rusia a fost de-a dreptul îndoctrinată în această retorică a migranților pentru a bloca aderarea României și Bulgariei la Schengen. Mai mult, conducerea de la Viena vrea ca toate țările să ridice garduri și să impună controlae la granițe.

Astfel și populația austriacă a intrat în această frenezie a migranilor rostogolită tot mai mult de presa de la Viena și acum 64% din populația austriacă cere controale stricte la frontieră, Italia fiind una din principalele porți pe unde vin migranții ilegali din țările africane.

81% dintre alegătorii FPÖ și 76 % dintre alegătorii ÖVP sunt în favoarea controalelor în țările vecine Austriei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te