20 de ani de când România este stat NATO. Progresul făcut este deosebit

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.03.2024 - 13:28
20 de ani de când România este stat NATO. Progresul făcut este deosebit - Foto: Flickr/NATO

20 de ani de când România este stat NATO. Progresul făcut este deosebit, spune un oficial NATO din România.

SHARE

20 de ani de când România este stat NATO. Progresul făcut este deosebit, spune un oficial NATO din România, Kalyn Gaydarov.

Colonelul bulgar Kalin Gaydarov, şef al Compartimentului de Instrucţie şi Exerciţii din Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO de la Sibiu, consideră că România a făcut un progres deosebit, în ultimii ani, în calitate de stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

20 de ani de când România este stat NATO. Progresul făcut este deosebit

Kalin Gaydarov se află din iulie 2023 la Sibiu, în cea de a doua misiune în România, după ce fusese la Bucureşti în urmă cu şapte ani.

"Mi-am început misiunea de trei ani, în iulie 2023, iar aceasta este cea de-a doua misiune în România şi pot să vă spun că observ un progres deosebit, în comparaţie cu cea din 2009.

Compartimentul nostru se ocupă cu instrucţia şi exerciţiile, interacţionează cu Statul Major al Forţelor Terestre din România, cu trupele de aici şi cu cele dislocate, în special cu cele ale SUA în Europa.

Citeşte şi: O frontieră estică sigură depinde de stabilitatea statelor membre NATO

Planificăm instruirea la nivel individual şi colectiv şi am participat la multe cursuri. În calitate de Comandament regional, comandantul nostru este interesat ca structura noastră să se facă remarcată nu doar în NATO, ci şi în România.

Există o strânsă relaţie de cooperare între România şi Bulgaria, am intrat împreună în NATO acum 20 de ani şi acum sărbătorim 75 de ani de existenţă a organizaţiei, nu doar cei 20 de ani ai noştri", a arătat colonelul Kalin Gaydarov.

Potrivit colonelului bulgar, "România are o abordare foarte riguroasă în ceea ce priveşte NATO".

"La început, în 2016 când mi-am început misiunea la Divizia Multinaţională, eram înconjurat de tineri căpitani, locotenenţi, iar când m-am întors şapte ani mai târziu, i-am reîntâlnit cu grade superioare.

Citeşte şi: Care este politicianul european favorit pentru a deveni secretarul general NATO

Dar între timp au participat la misiuni în străinătate, au ocupat poziţii în comandamente NATO şi au devenit mult mai experimentaţi.

Deci, acesta este modul în care România abordează participarea la NATO. Aş vrea să menţionez o carte - 'Romania on its way to NATO', care prezintă etapele acestei participări", a spus Kalin Gaydarov.

Colonelul bulgar ne vorbeşte despre experienţa trăită în România alături de familia sa.

"Prima dată când am venit în România am fost dislocat în Bucureşti. Acum două zile spuneam că prefer Bucureştiul, dar acum consider că nu este abordarea corectă, în special din punctul de vedere al familiei.

Mai periculos?

Este dificil să locuieşti în Bucureşti cu familia, acolo este mai periculos decât aici.

Sunt tată de gemeni, care merg la şcoală aici, la o şcoală de stat românească, una de top - Colegiul Naţional 'Gheorghe Lazăr'.

Am fost cu ei acolo o singură dată - în prima zi de şcoală - când soţia preşedintelui României a participat la festivitatea de deschidere a anului şcolar.

Din ziua următoare, doar i-am lăsat să meargă acolo cu autobuzul. Mi-am schimbat părerea din acest punct de vedere, că Sibiul este mult mai sigur decât Bucureştiul.

Experienţă plăcută

Încă din timpul misiunii din Bucureşti am avut o experienţă plăcută, am avut şansa să venim aici, în Sibiu, în perioada Festivalului Internaţional de Teatru, în 2018. (...)

Atunci, copiii mei aveau aproximativ 6 ani, au fost foarte activi şi s-au bucurat mult de spectacole. A fost o experienţă extraordinară", a povestit Kalin Gaydarov.

Principala provocare de acum pentru NATO, şi implicit pentru România şi Bulgaria, o reprezintă Rusia şi necesitatea modernizării armatelor celor două ţări vecine.

Istorie comună

"Ca ţară parteneră în NATO şi vecină, avem provocări în fiecare zi fiind în apropierea aceluiaşi inamic, trebuie să fim foarte atenţi (...) şi cred că societatea ar trebui să înţeleagă că NATO nu există de dragul de a fi, ci pentru că este necesar, pentru că aduce mai multă siguranţă, mai multă stabilitate ca noi să ne putem bucura mai mult de libertăţile democratice.

Bulgaria şi România au o istorie comună după moştenirea socialistă. Provocarea? Este Rusia, modernizarea forţelor armate, atât române, cât şi bulgare şi încadrarea cu personal care nu este o provocare doar pentru noi, ci pentru întreaga comunitate.

Sper că noile tehnologii vor reuşi să reducă acest deficit de personal", a concluzionat colonelul Kalin Gaydarov.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te