160 de ani de închisoare pentru apropiații „regelui cripto decăzut”. Au recunoscut furtul a 22 mld $

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.12.2022 - 10:22
160 de ani de închisoare pentru apropiații „regelui cripto decăzut”. Au recunoscut furtul a 22 mld $ - FOTO: Profimedia

Caroline Ellison și Zixiao "Gary" Wang, doi directori din imperiul criptografic decăzut al lui Sam Bankman-Fried, au pledat vinovați la acuzații federale și cooperează cu procurorii.

SHARE

Wang a fost cofondator al bursei de criptomonede FTX și a deținut 10 la sută din Alameda Research. (Bankman-Fried deținea celelalte 90 de procente.) Ellison a ocupat funcția de director executiv al Alameda Research, compania de tranzacționare a lui Bankman-Fried.

Ellison a pledat vinovat la șapte capete de acuzare, potrivit The Washington Post. Ea riscă o pedeapsă de până la 110 ani de închisoare, potrivit WaPo. Wang a pledat vinovat la patru capete de acuzare și riscă până la 50 de ani de închisoare.

Bankman-Fried, „undă verde”

Bankman-Fried și Wang le-ar fi dat "undă verde" lui Alameda și Ellison pentru a folosi fondurile depuse de clienții FTX.

La apogeu, FTX a mișcat zilnic 20 de miliarde de dolari în tranzacții, potrivit CFTC. Se presupune că Bankman-Fried și un grup select de persoane din interior, inclusiv Ellison și Wang, sunt singurele persoane care știau că FTX se angaja într-o fraudă.

Citește și: VIDEO Cu ce arme se întoarce Zelenski de la Washington. Putin: „Nu mai e nicio șansă de pace”

Cazurile împotriva lui Bankman-Fried sunt atât de natură penală, cât și civilă și au fost intentate de SDNY, CFTC și SEC. Se presupune că fondurile clienților FTX au fost folosite pentru împrumuturi acordate directorilor, pentru tranzacții riscante efectuate de Alameda Research, pentru donații politice și pentru cheltuieli generoase, de la case pe plajă până la zboruri cu avioane private.

Comisia americană pentru valori mobiliare și burse (SEC) și Comisia de tranzacționare a contractelor „futures” pe mărfuri (CFTC) au intentat deja procese civile actualizate, inclusiv detalii privind rolurile lui Wang și Ellison.

Citește și: VIDEO Mesajul lui Biden către Zelenski: Vom rămâne alături de voi atât timp cât va fi nevoie

"Wang, cu știința și consimțământul lui Ellison, a exceptat Alameda de la măsurile de reducere a riscurilor" utilizate de FTX, oferind Alameda Research o "linie de credit" practic nelimitată", potrivit plângerii actualizate a SEC.

Plângerea SEC subliniază modul în care "Bankman-Fried și Wang au oferit astfel Alameda și Ellison carte albă pentru a utiliza activele clienților FTX pentru operațiunile de tranzacționare ale Alameda și pentru orice alte scopuri pe care Bankman-Fried și Ellison le considerau potrivite".

Împrumuturi de miliarde din banii creditorilor

Ellison, acționând la ordinul lui Bankman-Fried, a împrumutat miliarde de dolari de la creditori, potrivit procesului intentat de SEC. Aceste împrumuturi au fost susținute "în mare parte" de tokenul FTT, care a fost emis de FTX și dat gratuit Alameda, a scris SEC.

Treaba lui Ellison a fost să cumpere token-uri FTT pe diverse platforme pentru a crește prețul, făcând astfel ca FTT care era garanția pentru împrumuturile Alameda să fie mai valoros. Acest lucru, la rândul său, a făcut posibil ca Alameda să împrumute și mai mult.

Complot pentru a manipula prețul FTT

"Ca parte a înșelăciunii lor, susținem că Caroline Ellison și Sam Bankman-Fried au complotat pentru a manipula prețul FTT, un token de securitate criptografic de schimb care făcea parte integrantă din FTX, pentru a susține valoarea castelului lor de cărți de joc", a declarat președintele SEC, Gary Gensler, într-o declarație.

Frauda a ieșit la iveală după ce un articol de succes al CoinDesk a relatat că bilanțul Alameda Research era format în cea mai mare parte din tokenul FTT, ceea ce a dat startul unei serii de evenimente care s-a încheiat cu falimentul FTX. În acea perioadă, Changpeng Zhao, CEO-ul Binance, a declarat că își va vinde participațiile FTT; Ellison a scris pe Twitter că Alameda va cumpăra la 22 de dolari pe token.

În încercarea de a evita o prăbușire a prețului token-urilor FTT, Ellison și Bankman-Fried au început să lichideze investițiile Alameda Research - eliberând numerar pentru răscumpărări, potrivit plângerii CFTC. Nu a fost suficient. În acea perioadă, Bankman-Fried, Ellison și un al treilea director al FTX, neidentificat, și-au exprimat surprinderea că prețul Bitcoin nu a scăzut mai mult.

"Ellison a recunoscut, de asemenea, că tweet-ul ei din 6 noiembrie către directorul general al Binance, prin care se oferea să cumpere participațiile sale de la FTT la 22 de dolari pe token, a fost "un fel de lucru înșelător de a trimite un tweet".

Pe măsură ce clienții panicați ai FTX au început să își retragă banii de la bursă, Ellison și Bankman-Fried i-au îndrumat pe cercetătorii Alameda să "facă, în general, orice este posibil pentru a obține rapid miliarde de dolari de capital pe care să le trimită la FTX", potrivit plângerii CFTC. Nu a fost suficient.

În cadrul unei întâlniri din 9 noiembrie, Ellison a spus personalului adevărul despre deturnarea de către Alameda a fondurilor clienților FTX, susține CFTC.

Ca răspuns la o întrebare a personalului, "Ellison a recunoscut, de asemenea, că tweet-ul său din 6 noiembrie către directorul general al Binance, prin care se oferea să cumpere deținerile FTL ale acestuia la 22 de dolari pe token, a fost "un fel de tweet înșelător" și și-a exprimat remușcările", potrivit plângerii CFTC. Cea mai mare parte a personalului a demisionat după aceea.

În declarația de faliment, noul director general al FTX, John J. Ray, a declarat că societatea era mai rea decât Enron - și el ar fi știut, deoarece a fost însărcinat cu curățarea după frauda de acolo, potrivit msn.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te