Trabantul, „cartonatul”, cum i se mai spune, a cărui producție a început în 1957 în RDG, a fost unul dintre cele mai populare automobile în fostul bloc sovietic. Iar în 1990, după căderea „Cortinei de fier”, specialiștii l-au testat să vadă cât de sigur era în caz de accident.
La ce mașini puteau visa șoferii din România și celelalte țări comuniste aflate sub influența URSS? Lada, Dacia, GAZ, Wartburg, Skoda, Volga, UAZ, ZAZ, Trabant, Aro, FSO, etc. Modelele occidentale erau rare, la acestea având acces, în general, doar membrii de partid marcanți.
Trabantul, „cartonatul” sau „cea mai lungă mașină din lume”, dacă i se măsura și fumul, așa cum i se mai spunea, a fost unul dintre cele mai populare automobile în fostul bloc sovietic. Filmulețe din fabrica din RDG arată cum se făceau ultimele reglaje, cu ciocanul și piciorul.
Un pensionar de 68 de ani a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce și-a condus Trabantul pe contrasens chiar în fața unei patrule de Poliție, după care deși urmărit cu girofarele și-a continuat deplasarea;
Afaceristul politician George Copos, fostul patron penal al clubului FC Rapid București, se numără printre puținii oameni care i-au dat țeapă miliardarului și fostului mare jucător de tenis Ion Țiriac.