Flechtenmacher, o legendă uitată a României este autorul melodiei "Hora Unirii". Pe 24 ianuarie 1859, românii din Moldova şi Ţara Românească au jucat şi au cântat "Hora Unirii“, un cântec patriotic compus cu câteva zile înaintea marelui eveniment.
Hora, un dans ancestral românesc, a depășit demult semnificația sa inițială de ritual comunitar, transformându-se într-un simbol profund al identității naționale.
Marcel Ciolacu a relansat dezbaterea: Buzău se află în Moldova? Unde se termină Muntenia și începe Moldova? Ciolacu a spus, neinspirat, că el e din Buzău și se simte jignit dacă ar fi numit „moldovean”.
Hora Unirii, atât de cunoscută de către români, prin frumuseţea şi simplitatea versurilor şi a melodiei, a intrat în conştiinţa colectivă ca fiind cântecul emblematic al Micii Uniri de la 24 ianuarie 1859. Compozitorul a compus melodia în doar o zi.
Liderul AUR tocmai intrase într-o horă, în Piața Unirii din Iași. Potrivit unei înregistrări video publicate de bzi.ro, un participant l-a stropit cu cerneală albastră pe Simion, care se afla în marș alături de simpatizanții AUR.