VIDEO Secretar de stat în Ministerul Educației: Unii părinți au o problemă de mentalitate

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 18.03.2021 - 19:17
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației: Părinții au o problemă de mentalitate

Prea puțini părinți sunt dispuși să își îndemne copiii către învățământul profesional, deși această cale nu reprezintă una închisă pentru carieră, a declarat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, în cadrul #Educație 2021, eveniment organizat de Newsweek România.

SHARE

 

Învățământul dual, sistemul prin care companiile fac contracte cu școlile profesionale sau direct cu elevii, pentru angajarea acestora după absolvirea cursurilor, a fost introdus oficial în România abia în 2017.

În primul an, doar 2.700 de absolvenți de gimanziu au optat pentru învățământul dual.  

„La patru ani de la implementare, am ajuns acum la peste 6.600 de absolvenți de gimnaziu care au ales învățământul dual. E o creștere importantă, dar la nevoile de pe piața muncii e insuficientă”, a explicat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, în cadrul #Educație 2021, eveniment organizat de Newsweek România.

Noul sistem, al învățământului dual, merge în paralel cu cel profesional clasic, care durează trei ani, și cu liceul tehnologic. 

„Împreună, reprezintă 60% din cifra de școlarizare din clasa a noua, aproape de obiectivul asumat de România.

Dezvoltarea învățământului dual poate duce la scăderea șomajului, chiar dacă nu există un contract care să oblige elevul să meargă la compania unde face practică sau invers, compania să fie obligată să angajeze”, a menționat secretarul de stat. 

Citește și: VIDEO Ministrul Muncii: 10% dintre beneficiarii de ajutor social au maxim 4 clase, 26% maxim opt

 

Drumul deschis al învățământului profesional

Numărul mic de elevi care optează pentru învățământul profesional sau dual ține și de dorința părinților de a-i îndruma pe copiii lor spre licee teoretice. 

„Noi avem acum o problemă de mentalitate. Părinții copiiilor de clasa a opta nu au convingerea că  învățământul profesional sau liceele tehnologice reprezintă o soluție pentru copiii lor.

Dar învățământul dual sau profesional nu înseamnă un drum închis.

Un copil care merge la o școală profesională poate continua apoi la liceu, putând finaliza cu examenul de bacaulaureat, cu un atuu în plus al unei meserii dobândite și cu o șansă mai mare de integrare pe piața muncii din România sau UE.

Așa că are șanse mult mai mari de a se integra pe piața muncii”, a explicat profesorul Sorin Ion. 

Citește și: VIDEO Sorin Cîmpeanu: Ne grăbim să promovăm un bacalaureat profesional

8 mari campusuri cu școli profesionale

Secretarul de stat a arătat, în cadrul #Educație 2021, eveniment organizat de Newsweek România, că Ministerul Educației propune măsuri de sprijin pentru a facilita accesul persoanelor din mediile defavorizate la școli profesionale, prin organizarea a 8 mari campusuri școlare de acest tip.

În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Educației a propus dezvoltarea învățământului profesional și dual, cu investiții propuse de peste 600 de milioane de euro. 

„Este o șansă pe care nu am mai avut-o de a realiza o reformă de curicul și de resursă umană, dar și de infrastructură. 

Vrem să realizăm cantine și spații de învățare, pentru învățământul profesional.

De asemeenea, crearea unor scheme de sprijin pentru facilitarea colaborării între școli, administrație locală și companii. Ne propunem măsuri de achiziționarea de echipamente și specializare, plus schimbarea programei pentru școlile profesionale”, a explicat Sorin Ion. 

Acesta a insistat pe faptul că părinții trebuie să înțeleagă că o școală profesională îi poate da copiilor o siguranță în plus pentru obținerea unui loc de muncă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te