VIDEO Ministrul Muncii: 10% dintre beneficiarii de ajutor social au maxim 4 clase, 26% maxim opt

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 18.03.2021 - 19:16
inistrul Muncii, la Newsweek LIVE: 10% dintre beneficiarii de ajutor social au maxim 4 clase

Învățământul dual și profesional reprezintă o soluție pentru reducerea șomajului și pentru acoperirea lipsei de meseriași de pe piața muncii, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii, în cadrul @Educație 2021, eveniment organizat de Newsweek România.

SHARE

 

 

România suferă la capitalul meseriași, iar învățământul profesional și dual, reconstruit în ultimii patru ani, reprezintă soluția pentru a acoperi acest deficit.

Nu e suficient, însă, doar să fie create noi școli, este important că societatea să-și schimbe mentalitatea,  a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii, în cadrul @Educație 2021, eveniment organizat de Newsweek România.

„Noi o să ne facem bine ca societate când vom renunța la ipocrizie și nu vom mai vedea învățământul dual ca o pedeapsă, ci ca o cale de reușită în viață.

Cred cu tărie că învățământul profesional trebuie să se transforme dintr-un bau bau, cum e privit acum de o mare parte a societății, și să se transforme într-o cale prin care poți să atingi succesul în carieră și resurse financiare.

Nu doar calea academică îți poate aduce succesul în viață”, a menționat Raluca Turcan. 

Citește și: VIDEO Sorin Cîmpeanu: Ne grăbim să promovăm un bacalaureat profesional

Trio-ul stat-școală-părinți

Ministrul Muncii îi îndeamnă pe părinți să-și încurajeze copiii să aleagă învățământul profesional, dacă au vocație spre o meserie. 

„Numărul șomerilor cu diplomă este în creștere în România, iar acest lucru se simte la angajatori și prin lipsa de competitivitate a României la nivel european.

Am discutat cu ministrul Educației despre necestitățile pe care piața de muncă le are în acest moment și căutăm soluții pentru a crește forța de muncă calificată.

O variantă este de a investi în învățământul profesional dual, aducând bani europeni, și prin  schimbarea abordării față de liceele profesionale clasice.

Există un trio care trebuie să meargă mână în mână: statul, școala, părintele.

Statul creează politici publice și direcționeză tinerii spre acceptarea pregătirii pentru o profesie și în afara parcursului academic.

În Planul Național de Redresare și Reziliență, vor exista sume importante pentru întărirea învățământul profesional în colaborare cu companiile, cu angajatorii”, a menționat ministrul Muncii, în cadrul @Educație 2021, eveniment organizat de Newsweek România.

Citește și: VIDEO Secretar de stat în Ministerul Educației: Unii părinți au o problemă de mentalitate

Școala profesională nu este o pedeapsă

Un partener important este familia, căci unde părinții trebuie să încerce să-și îndrepte copiii spre cea mai bună carieră vocațională, crede Raluca Turcan, care insistă pe faptul că în prezent școala profesională este văzută astăzi ca o pedeapsă.

„Școala profesională nu e un debușeu, ci o cheie de reușită.

Profesori trebuie să evalueze abilitățile copiiilor și să încerce prin evaluări de parcurs să furnizeze părinților toate informațiile necesare despre vocația elevilor, încercând să-i convingă că alegerea unei școli profesionale poate fi o opțiune de la început.

10% dintre beneficiarii de ajutor social au până la 4 clase, iar 26% au până la opt clase.

Un procent mare de oameni care nu și-au finalizat numărul de ani de studiu care să le permită accederea spre meserii mai bine plătite.

Pentru aceștia, cu Ministerul Educației, dorim să derulăm programe de tip a doua șansă, pentru a putea accede la forme de calificare superioară”, este soluția oferită de Raluca Turcan, în cadrul @Educație 2021, eveniment organizat de Newsweek România, pentru creșterea numărului de meseriași din România și pentru eliminarea sărăciei. 

Ministerul Muncii urmează să creeze în acest sens mai multe parteneriate cu angajatorii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te