Vaccinul COVID la copiii de 5-11 ani: o treime de doză, indiferent de greutate. Efecte adverse

DE Petre Bădică | Actualizat: 17.11.2021 - 00:07
Vaccinul COVID la copiii 5-12 ani: o treime de doză, indiferent de greutate. Ce efecte adverse sunt / The Conversation

Şeful Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, estimează că până la finalul acestei luni vor fi finalizate pregătirile logistice privind vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârsta între 5 şi 11 ani.

SHARE

În acest moment, SUA au vaccinat aproximativ un milion de copii din această categorie. Populația eligibilă pentru această categorie de vârstă este de 28 milioane de copii.

Citește și: Gheorghiță: Ne gândim să sistăm vaccinarea cu AstraZeneca, începând de anul viitor

Cele mai importante informații referitoare la campania de vaccinare a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani.

Cât de eficient este vaccinul Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani?

Datele de la Pfizer arată că vaccinul are o rată de eficacitate de 90,7% în prevenirea infecțiilor simptomatice în studiile clinice. (Eficacitatea este termenul folosit pentru a descrie cât de bine a funcționat un vaccin în studiile clinice.)

Cum diferă doza pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani față de copiii cu vârsta de 12 ani și peste?

Vaccinul Pfizer COVID-19 pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani este o treime din doza utilizată pentru persoanele de peste 12 ani (10 micrograme față de 30 micrograme). Cu toate acestea, această doză mai mică a produs un răspuns imun puternic la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani în studiile clinice (eficacitate de 90,7%) și îi protejează foarte bine împotriva infecțiilor simptomatice, spitalizării și decesului.

Dacă copilul meu va împlini 12 ani în curând, este mai bine să-l vaccinez cu doza mai mică sau să aștept până când este eligibil pentru doza mai mare disponibilă persoanelor de peste 12 ani?

Atât doza de vaccin Pfizer de 30 de micrograme pentru copiii de 12 ani și peste, cât și doza de 10 micrograme pentru copiii de la 5 la 11 ani sunt foarte sigure și eficiente pentru copiii din grupele de vârstă respective. Dacă copilul dumneavoastră are 11 ani, cel mai bine este să-l vaccinați imediat ce vă simțiți confortabil să faceți acest lucru.

Contează înălțimea sau greutatea unui copil în ceea ce privește dozarea?

Nu. Doza de vaccin de 10 micrograme este foarte eficientă pentru copiii de 5-11 ani, indiferent de înălțime sau greutate. Doza mai mică a fost aleasă pentru a oferi un răspuns imunitar bun, reducând în același timp riscul de reacții adverse la această grupă de vârstă, iar răspunsul imun al unui copil la acest vaccin nu depinde de mărimea acestuia.

Când ar trebui să programez a doua doză pentru copilul meu?

A doua doză de vaccin Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani trebuie administrată la trei săptămâni după prima doză.

Mai multe întrebări și răspunsuri AICI

Care sunt posibilele efecte secundare pentru copiii din această grupă de vârstă?

Peste 3.000 de copii au primit acest vaccin Pfizer în timpul studiilor clinice, iar cele mai frecvente efecte secundare au fost similare cu cele ale copiilor mai mari și adulților care au primit vaccinul Pfizer: durere la locul injectării, oboseală și dureri de cap. Efectele secundare mai puțin frecvente au inclus frisoane, dureri musculare sau articulare, febră, ganglioni limfatici umflați, greață și scăderea apetitului. Efectele secundare au fost mai frecvente după a doua doză. Efectele secundare au apărut în principal în două zile de la primirea vaccinului și au dispărut în decurs de una sau două zile. Niciunul dintre cei 3.000 de copii nu a avut reacții adverse grave, cum ar fi miocardită (inflamația mușchiului inimii).

Citește și: Gheorghiță: Din decembrie putem începe vaccinarea copiilor cu vârsta între cinci şi 11 ani

„Am spus săptămâna trecută că se aşteaptă autorizarea din partea Agenţiei Europene a Medicamentului la jumătatea lunii decembrie, însă ultimul calendar devansează acest termen şi ne aşteptăm ca în a doua parte a lunii noiembrie, sfârşit de noiembrie, să avem această autorizare, (...) probabil pe data de 25 noiembrie vom avea opinia Agenţiei Europene a Medicamentului, iar pentru vaccinul de la compania Moderna, care, de asemenea, a depus documentaţia pentru evaluare la Agenţia Europeană a Medicamentului se aşteaptă ca autorizarea să se acorde la jumătatea lunii decembrie", a spus Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te