Studenții se opun candidaturii lui Tudorel Toader pentru un al doilea mandat ca rector

DE Octavia Constantinescu | 09.12.2019 - 10:44

Prin anunțarea publică a faptului că va menține aceeași echipă de prorectori și decani, Toader a transmis practic că „jocurile sunt deja făcute”, omorând astfel democrația universitară, spun studenții.

SHARE

În contextul alegerilor din martie 2020 pentru funcția de rector al Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), Liga Studenților (LS IAȘI) se opune în mod public candidaturii lui Tudorel Toader pentru un nou mandat în această funcție, având în vedere gravele prejudicii de imagine pe care le-a adus primei universități din țară, imaginii nefaste pe care o are în spațiul public românesc, comportamentelor sale totalitare și folosirea funcției universitare în scop personal. 

„Imaginea UAIC a fost grav afectată în mandatul lui Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției fiind asociat cu guvernarea toxică PSD-ALDE și cunoscut drept un constant luptător împotriva independenței justiției, autorul unor decizii și acte normative controversate și contestate de o parte semnificativă a populației, transformându-l în una dintre cele mai detestate persoane publice din România ultimilor ani.

Sub conducerea lui Tudorel Toader, calitatea învățământului și vizibilitatea științifică a Universității „Cuza” a scăzut în mod constant, conform clasamentelor internaționale, ajungând ca, în acest an, cea mai veche universitate din România să nu facă parte nici măcar din clasamentul primelor 1000 de universități la nivel mondial, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București, fiind singurele instituții de învățământ superior prezente în clasamentul internațional QS Rankings.

Mai mult, acesta a înțeles să se folosească de funcția universitară și ministerială pentru a-și promova membri ai familiei sau pentru a promova persoane apropiate sau loiale lui, în detrimentul unor profesioniști care au ales să îl critice sau, cel puțin, să nu îl susțină.

Totodată, preocupările sale manageriale în calitate de rector se circumscriu mai mult atribuțiilor unui director general administrativ, decât unui părinte al universității, Toader fiind preocupat mai mult de chestiuni administrativ-gospodărești decât de dezvoltarea membrilor comunității academice, de calitatea educației, de rezultatele cercetării sau de respectarea obligației legale a răspunderii publice pe care o are universitatea.

Atitudinea sa totalitară prin care a ales să își exercite funcțiile (de rector și de ministru), pune mari semne de întrebare cu privire la calitalitatea sa morală de a conduce în continuare destinele universității. Comentariile negative pe pagina sa de socializare sunt șterse, a refuzat să acrediteze jurnaliștii critici la adresa domniei sale, a restricționat accesul studenților în cadrul unor întâlniri academice, a folosit în mod abuziv serviciul de pază al universității și a creat o rețea de bully-ing academic prin care toți opozanții săi sunt supuși unui proces de detractare continuă în rândul studenților, în special, dar și al comunității academice, în general. Aducem aici în vedere și faptul că, inițial, a interzis membrilor Senatului UAIC să se abțină de la vot, încercând să-i constrângă să voteze fie pro, fie contra inițiativelor sale.

Amintim faptul că Toader este coordonatorul tezei de doctorat în drept a lui Codruț Olaru, vicepreședinte CSM, care s-a dovedit a fi plagiată cel puțin în proporție de 45%, în urma unei analize a jurnalistei Emilia Șercan. În urma sesizării CNATDCU, în premieră, Comisia de Etică a Universității „Cuza” a refuzat să constate plagiatul, deși avea această competență. În spațiul public au apărut informații cu privire la strategia unor cadre didactice de a-l proteja pe Toader, de teama că acesta și-ar pierde dreptul de a coordona lucrări de doctorat. Consiliul de Etică și Management Universitar, care funcționează pe lângă Ministerul Educației Naționale, deja a avertizat că este posibil UAIC să fie sancționată drastic, sancțiunea mergând până la suspendarea lui Toader.

Prin urmare, Liga Sudenților consideră nelegitimă candidatura lui Tudorel Toader, care nu are nici statura morală, nici viziunea managerială, nici imaginea publică și  nici capacitatea necesară readucerii Universității ,,Alexandru Ioan Cuza”, măcar în primele 1000 de universități ale lumii, recuperând, astfel, cele 300 de poziții pierdute în clasamentele internaționale, precum și reparării imaginii și prestigiului moral al instituției în urma acțiunilor sale reprobabile”, arată reprezentanții Ligii Studenților.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te