Scenarii în educație: vacanță redusă, an înghețat după primul semestru, mai puțină materie la Bac?

DE Petre Bădică | Actualizat: 31.03.2020 - 16:10
Inquam Photos / Octav Ganea

Inspectorul Școlar General al județului Dâmbovița, profesorul Sorin Ion, a explicat, pentru Newsweek România, cum s-ar putea închide anul școlar în pofida necunoscutelor pe care le ridică evoluția epidemiei de coronavirus.

SHARE

Cursurile au fost suspendate pe o perioadă nedeterminată, după cum a anunțat ministerul Educației. Profesorul Sorin Ion a încercat să aducă anumite clarificări legate de modul în care s-ar putea închide anul școlar și a vorbit despre soluțiile de organizare a examenelor de final de an.

Dat fiind că ne aflăm în fața unei epidemii imprevizibile, vorbim de ipoteze și scenarii care pot suferi modificări chiar de substanță.

Newsweek România: Există o statistică a numărului de elevi care participă la cursurile online?

Profesor Sorin Ion: Aproape surprinzător, observ printre profesori o adevărată efervescență legată de predarea cursurilor online, chiar dacă nu putem estima încă procentul elevilor care participă.

Aceste cursuri online nu pot, însă, înlocui activitatea de predare față în față profesor-elev, dar pot să atenueze efectele negative ale acestei perioade în care elevii nu merg la școală.

Sunt convins că, la un moment dat, vom recupera materia „față în față”. Dacă am lua în calcul un scenariu pesimist în care nu mergem la școală timp de o lună, pentru a recupera această perioadă, se poate renunța la săptămâna „școala altfel”, se poate modifica structura anului școlar și examenele pot fi reprogramate mai târziu în vară. Nu se va recupera zi cu zi, dar materia poate fi „comprimată”.

Newsweek România: Cât de mult ar trebui amânată începerea cursurilor pentru a vorbi de intrarea într-o perioadă critică ?

Profesor Sorin Ion: Dacă se amână începerea școlii cu peste două luni, vorbim deja de o situație critică. Dar lucrurile acestea trebuie judecate în funcție de cum evoluează epidemia.

Într-o săptămână, probabil, că ne putem da seama care este tendința, dacă numărul cazurilor de îmbolnăvire va crește exponențial.

În acest caz se pot lua măsuri legislative extreme. De exemplu, anul școlar să se încheie cu situația de pe semestrul întâi. În situații excepționale, măsuri excepționale.

Citește și Ministrul Educației, Monica Anisie: „Nu se pune problema înghețării anului școlar”

Newsweek România: Se poate veni vara la școală?

Profesor Sorin Ion: De ce nu? Putem reduce vacanța de vară la o lună de zile.

Newsweek România: Sunt puse în pericol examenele de la final de an?

Profesor Sorin Ion: În scenariile pesimiste, se va putea decala examenul de bacalaureat. Singura problemă este dacă se mai pot organiza două sesiuni de bacalaureat. Până la urmă putem rămâne la o singură sesiune. Și examenul de final de clasa a VIII-a se poate impinge până spre luna august.

Important este ca la 1 septembrie să avem repartizarea elevilor la clase. Să nu uităm că bacalaureatul și Evaluarea Națională includ materii predate în patru ani. Pot include fără probleme doar materia din primi trei ani și jumătate.

Newsweek România: Ca inspector, vorbiți cu profesorii care predau online ca ei să urmeze programa ?

Profesor Sorin Ion: Da, indicația noastră este ca ei să respecte programa. Pe site-ul Inspectoratului nostru, am început dezvoltarea unei secțiuni pe care am popularizat-o, cu teme împărțite pe cicluri de învățământ, pe discipline, unde există linkuri către aplicații, site-uri educaționale, platforme digitale pentru a ușura munca profesorilor.

La nivelul județului Dâmbovița, sunt sute de profesori care fac cursuri online. Acum, suntem într-o fază experimentală. Ar fi de dorit o standardizare, dar nu poate fi pusă la punct peste noapte.

Trebuie să facem o statistică pentru a vedea câți elevi nu au acces la Internet.

Există un număr semnificativ de elevi care nu dispun permanent și la viteză bună de conexiune la Internet. Cu ei nu știm ce se va întâmpla și pentru ei nu se va putea face mare lucru în perioada următoare. Suntem într-o mare de ipoteze, cu certitudinea că până la sfârșitul lui aprilie vom sta acasă.

Newsweek România: Cum se pot implica părinții ?

Profesor Sorin Ion: Dacă la școală e obligatoriu să vină copiii, în fața calculatorului e mai greu de ținut prezența. Părinții, în limita posibilităților lor de timp, trebuie să supravegheze copiii pentru ca ei să fie prezenți la cursurile online.

Newsweek România: Se poate relua anul de la zero?

Profesor Sorin Ion: Exclus, după părerea mea. Într-un scenariu catastrofal, rămănem cu mediile încheiate pe semestrul întâi. Decât să pierdem un an, mai bine rămânem cu un gol. Într-o situație excepțională, din cei 12 ani de școală, elevilor le poate lipsi a 24-a parte.

Este, desigur, o părere personală. Cred că pentru aceste scenarii va trebui, în viitor, să facem baze legale. Nimeni nu s-a gândit că va trebui să suspendăm cursurile pe o perioadă needeterminată.

Ar fi de dorit să existe în lege dispoziții pentru situații excepționale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te