Ligia Deca vorbește, în premieră, de prelungirea anului școlar. Cum se vor încheia mediile elevilor

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.05.2023 - 15:28
Ligia Deca promite mediile încheiate Foto: Facebook/Ligia Deca (imagine cu rol ilustrativ)

Ministreul Educației, Ligia Deca, a vorbit în premieră despre prelungirea anului școlar, în a doua săptămână de grevă a profesorilor. Încep înscrierile la Bacalaureat dar elevii au mediile neîncheiate.

SHARE

Ministrul Educației, Ligia Deca vorbește despre prelungirea anului școlar. Am intrat în a doua săptămână de proteste ale profesorilor din România.

Ministrul Educației a spus că perioasa de înscriere la BAC se încheie pe 7 iunie dar a vorbit și despre cel mai sumbru scenariu posibil.

”Există soluţii în cazul în care această perioadă se prelungeşte. Vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta în care să nu finalizăm anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se defăşoare examenele naţionale. Toate se vor desfăşura chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului şcolar”, a spus Ligia Deca. 

Ministrul Educației, Ligia Deca, vorbește despre prelungirea anului școlar

Sindicaliștii din Educație au intrat la noi discuții cu reprezentanțiiguvernului. De această dată vorbesc cu ministrul Muncii, Marius Budăi.

Citește și: SURSE Profesorii se așteaptă la o încetare a grevei. Dosarele de BAC, preluate în multe licee

Înainte de acest moment, Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit despre prelungirea anului școlar. 

”Încrierile la examenul de Bacalaureat încep de astăzi, însă vorbim despre o perioadă de înscriere: 29 mai - 7 iunie. Există timpul necesar pentru a se realiza aceste înscrieri, dar dacă va fi nevoie, o vom prelungi, însă deocamdată avem unităţi de învăţământ unde se poate realiza această înscriere, acolo unde se poate asigura resursa umană în acest sens.

Pentru celellte unităţi de învăţământ, sperăm că protestul se va finaliza cât mai repede şi vom rămâne în peioada anunţată care se încheie pe 7 iunie”, a transmis Ligia Deca, ministrul Educației, potrivit Observatornews.ro.

Citește și: Salariile profesorilor, majorate înainte de 15 iulie. Budăi, întâlnire de urgență cu sindicaliștii

Referitor la situația școlară a elevilor, Ligia Deca a mai spus:

”Mediile trebuie încheiate, conform calendarului şcolar, până la finalul acestei săptămâni. Dacă situaţia o va impune, putem modifica structura anului şcolar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în aşa fel încât să dăm impul necesar pentru închidere mediilor cât şi pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat.

Ministerul Educaţiei va lua toate măsurile astfel încât situaţia şcolară a tuturor elevilor să fie încheiată şi să se asigure participarea la examenele naţionale. Nu vom lăsa niciun elev fără situaţie neîcheiată şi fără posibilitatea de a da examenele care îi sunt necesare pentru a merge mai departe”. 

Ce măsuri vrea să ia guvernul pentru elevii care vor să meargă la universități din străinătate

Referitor la absolvenții care vor să studieze la universități din străinătate, Ligia Deca a spus că statul român va încerca să explice situația reprezentanților din acele țări. 

Citește și: În ce condiții elevii se pot înscrie la BAC, deși profesorii fac grevă. Care e poziția ministerului

”Vom face toate eforturile pentru a putea să garantăm accesul la examenele naţionale. Vom lua legătura cu omologii din străinătate pentru a le explica situaţia. Eu cred că lucrurile se vor rezolva în aşa fel încât să putem încheia anul cu bine”, a mai spus Ligia Deca. 

Marți, în București sunt așteptați 20.000 de protestatari.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te