Poate UBB să constate plagiatul lucrării de doctorat a lui Bode?

DE Alexandru Pop | 10.01.2023 - 16:13
Lucian Bode - Foto: gov.ro

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai nu poate lua o decizie privind un posibil plagiat al lucrării de doctorat a ministrului afacerilor interne, Lucian Bode, după decizia CCR din vara lui 2022.

SHARE

Pe baza acestei decizii, doar Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) din cadrul Ministerului Educației poate constata în situații excepționale un plagiat iar această decizie este menținută de o instanță de judecată. 

„De la decizia CCR, care e o enormitate care spune că nu mai poți spune că e plagiat decât înainte și că nimeni altcineva nu poate verifica decât CNATDCU, subiectul plagiatelor a fost îngropat doar în discuții pe rețelele de socializare. Comisia de etică a UBB poate cel mult să spună dacă au fost citate corect anumite paragrafe. Dar aici intervine o altă întrebare: a fost informat doctorandul de aceste reguli de citare de către conducătorul lucrării sale de doctorat, au fost discutate cu acesta? De către școala doctorală din UBB?” , afirmă sub protecția anonimatului un profesor universitar conducător de doctorate. 

Acesta susține că misiunea comisiei de etică a UBB e dificilă și extrem de limitată. “Nu e o chestiune ușoară să decizi pentru că unele școli doctorale au propriul manual de citare, altele nu, nu știu cum e la UBB. Sunt foarte multe necunoscute iar mandatul comisiei de etica e foarte limitat din punct de vedere al legislatiei și al hotărârii CCR. Nu poate să spună că respectiva persoană a plagiat, doar CNATDCU se poate pronunța, în anumite situatii exceptionale iar dacă UBB decide să sesizeze CNATDCU în cazul lucrării lui Bode e o fundătură pentru că deja a zis că nu poate analiza“, afirmă aceși profesor universitar. 

Lucian Bode a deschis, la începutul acestui an, la Tribunalul Sălaj, un procers prin care urmărește suspendarea hotărârii prin care Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat în urma dezvăluirii jurnalistei Emiliei Șercan că în teza de doctorat a ministrului de Interne există cel puțin 18,5% de conținut plagiat. 


Rectorul Universității ”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, Daniel David, a declarat, după ce ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a solicitat instanţei să anuleze hotărârea prin care UBB îi reanalizează lucrarea de doctorat, că acesta consideră că nu trebuie făcută o astfel de analiză şi că până la o decizie a judecătorilor în acest sens, universitatea continuă demersurile pe partea academică, iar dacă vor fi probleme Bode va răspunde. David a menţionat că nu poţi cere unei universităţi să nu facă o astfel de analiză în cazul unor suspiciuni de plagiat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te