Ministrul Câmpeanu: Nu am niciun temei legal prin care să oblig școlile private să instituie vacanță

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 24.10.2021 - 18:53
Ministrul Câmpeanu: Nu am niciun temei legal prin care să oblig școlile private să instituie vacanță. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat că nu are temei legal să impună o vacanță și învățământului privat, atât timp cât hotărârea de guvern care impune restricții nu prevede clar așa ceva.

SHARE

Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că a fost de acord cu vacanța de două săptămâni doar pentru că era în interesul stării de sănătate a copiilor și că „presupune” că a fost vorba de o scăpare la nivelul Guvernului „sau a fost o neînțelegere în plan juridic asupra a ceea ce se poate reglementa și ce nu se poate reglementa”.

Citește și: Preot nevaccinat, de 46 ani, ucis de COVID. Pe patul de moarte și-a îndemnat copiii să se vaccineze

„Ministerul Educației a fost abilitat de CNSU pentru punerea în aplicare a Art. 7 din Hotărârea 91 (a CNSU), respectiv vacanță pentru grădinițe și școli de stat. Pentru cealaltă parte a sistemului de educație, Ministerul Educației nu poate impune structura anului școlar, nu poate impune vacanță unei școli private.

Hotarârea CNSU era una foarte corectă, pentru că elimina discriminarea din această perspectivă între învățământul de stat și cel privat. Din păcate însă, în Hotârârea de Guvern, a fost abilitat ministrul educației și a fost emis ordinul de ministru, a făcut ceea ce trebuia pentru instituirea vacanței de două săptămâni (maximul cât se poate recupera fără pierderea unor zile de școală), și trebuia să fie preluat în Hotârârea de Guvern atât conținutul Art. 8.1, cât și cel al Art. 8.2 care reglementează suspendarea activităților în after-school-uri. A fost preluat cel cu after-school-urile, nu a fost preluat reglementarea 8.1 care impune suspendarea prezenței fizice în școlile și grădinițele private”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi24.

Întrebat dacă cineva a făcut intenționat modificarea, acesta a răspuns: „Nu sunt în măsură și nu am dreptul să fac aceste supoziții.

„A fost o scăpare? Îmi place să presupun că da sau a fost o neînțelegere în plan juridic asupra a ceea ce se poate reglementa și ce nu se poate reglementa. Pentru mine ca ministru al Educației este clar: nu am niciun temei legal prin care să oblig școlile private să instituie vacanță într-o anumită perioadă. Eu sper că Guvernul va rezolva această problemă. CNSU a reglementat deja, după CNSU doar Guvernul poate valida Art. 8.1, care este unul corect.

Hotărârea de Guvern emisă vineri prevede că „în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului educației și am ministrului sănătății”, a menționat ministrul Educației.

Citește și: N-aveam 500 de morți pe zi dacă statul român îi punea cătușe lui Șoșoacă și oprea emisia Antenei 3

Astfel, având în vedere că există și ordinul de ministru de vineri prin care se impune vacanță în perioada 25 octombrie - 5 noiembrie în grădinițele și școlile de stat, cele private pot funcționa ca și până acum, fizic.

Potrivit acestui HG, after-school-urile se închid timp de 14 zile, de luni. Creșele rămân deschise.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te