Ministerul Mediului a tăiat finanțarea pentru programele educative. „Săptămâna verde”, sărăcită

DE Alexandra Lupascu | 21.01.2024 - 15:39
Ministerul Mediului a tăiat finanțarea pentru programele educative. „Săptămâna verde”, sărăcită Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Bugetul pentru „Săptămâna verde” este de cinci ori mai mică față de cât a promis inițial Ministerul Mediului.

SHARE

Ministerul Mediului va aloca suma de 100 de milioane de lei pentru finanțarea în școli a programului "Săptămâna verde", timp de doi ani, 2024 și 2025, conform unui proiect de hotărâre de guvern, pus în consultare publică.

Suma din proiect este de circa cinci ori mai mică față de cea anunțată inițial.

În iulie 2023, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că "100 de milioane de euro de la Ministerul Mediului vor merge în școlile din România" și că vor fi folosiți pentru finanţarea “Săptămânii verzi”.

Acum însă, suma coboară la 100 de milioane de lei, practic este doar a cincea parte din ce era anunțat atunci.

Astfel, în cazul în care toate școlile din România vor aplica pentru aceste fonduri, luând în considerare că sunt mai bine de 2,9 milioane de elevi înscriși în unitățile de învățământ din România, fiecărui elev i-ar veni suma de 34 de lei pentru activitațile din Săptămâna verde.

Ministerul Mediului a tăiat finanțarea pentru programele educative. „Săptămâna verde”, sărăcită

Mai mult decât atât, având în vedere că finanțarea este pentru doi ani, un elev ar primi 17 lei pe an pentru Săptămâna Verde.

Iulian Cristache, președintele Federației Părinților, susține că Ministerul Educației trebuie să găsească finanțare pentru aceste activități și că activitățile în afara orele de curs îi ajută pe elevi să se dezvolte mut mai mult.

”Pentru că tocmai s-a discutat proiectul structurii anului școlar 2024-2025 și noi am transmis punctele de vedere al părinților, care făceau referire la aceste activități, care se pare că în unele unități de învățământ sunt două săptămâni pierdute.

Citește și: FOTO WC-uri fără pereți, la Liceul Traian Vuia din Craiova. Olguța: „Condiții excelente de educație”

Este nevoie de finanțare. Sigur că sunt niște platforme online care pot să ajute acolo unde managerul unității de învățământ, respectiv cadrele didactice nu au experiența necesară să facă astfel de activități.

Citește și: Alina Gorghiu: „O sursă principală pentru multe rele din România este lipsa de educaţie juridică”

Dar oricât de mult ne-am dori noi să facem astfel de activități într-o unitate de învățământ, nu se compară cu experiența ieșirii dintr-un cadru școlar să te duci pentru activități extrașcolare, astfel încât să facem diferența între teorie și practică, lucru pe care noi îl arătăm întotdeauna la nivelul părinților. 

Cert este că la nivel la nivel național, la nivel de Guvern, Ministerul Educației, care este portofoliul din Guvernul României, trebuie să găsească finanțare pentru aceste activități, pentru că altfel nu facem altceva decât să mai pierdem două săptămâni în fiecare an”, a declarat Iulian Cristache, la Antena 3 CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te