Ligia Deca, despre OUG privind salariile profesorilor: ”O finanțare fără precedent în Educație”

DE Vlad Alexandru | 12.06.2023 - 13:21
Ligia Deca, ministrul Educației Foto: Facebook/Ligia Deca

Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis după ședința de guvern de luni, referitor la actele normative ce privesc salarizarea profesorilor că vorbim despre un nou pachet de legi și o finanțare fără precedent.

SHARE

Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis după ședința de guvern de luni, referitor la actele normative ce privesc salarizarea profesorilor că vorbim despre un nou pachet de legi și o finanțare fără precedent. 

Profesorii au anunțat, înainte de ședința de guvern că suspendă protestele, însă aceștia au impus o condiție. 

Ligia Deca, despre ordonanțele privind salariile profesorilor: ”O finanțare fără precedent”

Ligia Deca, a explicat, după ședința de guvern ce se întâmplă cu noua lege a salarizării pentru profesori. 

”Asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut educația și la o dovadă că e recunoscută importanța educației. Guvernul a adoptat azi două OUG care oferă garanțiile cerute de sindicate pentru salarizare. Avem și un pachet nou de legi și o finanțare fără precedent pentru educație.

Prima OUG vizează creșterile salariele care, pe medie, depășesc 25%. Prin mecanismul din OUG sunt creșteri salariale mai mari pentru debutanți. De asemenea, cuprind de garanția că salariul debutantului pleacă de la salariul mediu brut.

A doua OUG vizează prime pentru cariera didactică de 1.500 lei net, din care 30% sunt sumă forfetară, iar restul pot fi folosiți pentru cursuri și echipamente. Prima se acordă anual, într-o singură tranșă, până în anul 2027

Prima de carieră profesională pentru personalul nedidactic este de 500 de lei. Ambele prime se plătesc în octombrie”, a explicat Ligia Deca.

Ministrul Educației a transmis că bugetul pentru aceste prime este de 2,1 miliarde de lei pentru 5 ani.

”Odată cu suspendarea protestului, cadrele didactice se întorc în școli. Urmează încheierea situației școlare, Evaluarea Națională, care începe luni. Urmează bacalaureatul, cu probele de competențe echivalate”, a mai explicat ministrul Educației. 

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Marius Budăi, a subliniat că s-au majorat grilele de salarizare cu puțin peste 25%

”Este prevăzut și în prembul, dar și în corpul OUG solicitarea cadrelor didactice principiul de la care se pleacă în legea salarizării - salariul debutantului va porni de la salariul mediu brut pe țară”, a spus Budăi. 

Sindicatele au suspendat protestele. Care sunt condițiile

Profesorii au anunțat că suspendă greva însă condiția sindicatelor din educațiea fost ca Guvernul să adopte OUG care să prevadă că salariul de bază al profesorului debutant va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public, prcum și ca prima tranșă din majorările salarile să fie de 50%, de la 1 ianuarie 2024.

Citește și: Greva profesorilor se suspendă. Anunțul de ultimă oră al sindicatelor: De mâine se întorc la catedră

 „În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată”, avertizează sindicatele.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te