Funeriu: Cum „sparg” ONG-urile bani europeni pentru a ajunge la perfomanțe zero. Cei șase pași

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.03.2021 - 11:43
Daniel Funeriu / FB

Cum să poluezi „dezbaterea publică", ajungând la false soluții pentru probleme inexistente, gras finanțate din fonduri UE prin „oengeuri” de caviar, scrie fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu. Și explică.

SHARE

„Pasul 1: pregătirea.
Se face un grup de "oameni de bine", cu aparență inocentă şi nume serafic: "Coaliția pentru...", "Mămici moderne pentru...", vânturându-se teme la modă: discriminări, inechități, înverzire, de preferat în jargon bruxelez.


Pasul 2: federalizarea îmbufnaților.

Se iese public cu o tema aparent evidentă, care îi unifică pe toți nemulțumiții de propria lor viață: "programa şcolară e încărcată şi proastă", "oribil, avem cele mai multe adolescente mămici din UE", "profesorii habar nu au să predea online", "şcoala nu te învață lucruri utile", "uniți salvăm" etc. Daca emoția publică e potențată de o tragedie, respectivii sunt experți în urcat pe cadavre şi/sau mizeria unor nefericiți.


Pasul 3: PR şi penetrare politică.
Se găseşte un vector de imagine revoltat cu aparență inocentă: vloger în vogă, tiktokist, mămică plăpândă şi binevoitoare, eventual un ministru fraieribil care ia consilier/ă respectiva persoană "din societatea civilă".


Pasul 4: capacitarea presei.

Se găseşte (sau plăteşte direct sau indirect) în presă un "jurnalist" militant care, în goană după click-uri şi promovarea propriei agende ridică tema. Produce astfel "dezbateri publice" cu "experți" (majoritatea nişte nulități cu agendă similară) care vin cu "soluții", ulterior operaționalizate în activități din fonduri europene.


Pasul 5: acapararea de bani.
Departe de ochiul public, oengeurile astfel infiltrate în conştiința publică şi lanțul decizional halesc fonduri şi produc... simpozioane, hârțoage şi zgomot de fond, care acoperă adevăratele probleme şi adevăratele soluții. Cu banii haliți hrănesc politicieni, funcționari şi presa, implicându-i pe ei sau familiile lor în "activități" plătite, bifând "obiectivele proiectelor", în realitate flatulențe irelevante. Banii ajung astfel în buzunarele lor, nu la cei ce trebuiau ajutați. POSDRU şi POCU au fost mană cerească, sub forma unor miliarde de euro pentru ăştia.


Pasul 6: demonizarea opozanților.
Din când în când apare câte un om cu capul pe umeri care fluieră în biserică, spunând adevărul. Imediat se declanşează atacuri imunde, orchestrate de cei ale căror fonduri pentru caviar sunt amenințate: omul e atacat concertat cu epitete: "nazist", "fascist", "intolerant", "medieval", menite să îl discrediteze pentru adevărurile spuse. Majoritatea cedează, nu-şi bat capul. Am pățit-o cu sindicatele şi, mai recent, cu constelația oengeurilor care ar trebui să-i ajute pe concetățenii noştri rromi să aibă viața pe care o merită, dar în realitate papă banii pe propriul confort bruxelez. Eu nu mă intimidez şi, în final câştig, dar efortul e semnificativ.
Iată, pe scurt, cum sunteți fentați de nişte escroci sentimentali care trăiesc în huzur fără să facă nimic util pentru societate, în schimb o țin ocupată cu teme false, o injectează cu ură şi dezbinare. Victime sunt numeroasele ONGuri serioase, cu o reală agendă pentru cetățean şi cu oameni de calitate care, din cauza acestor căpuşe, nu au acces la resurse şi, prea adesea, sunt puse pe nedrept în aceeaşi oală.


Aducând cele spuse în concret: l-am auzit pe domnul Ghinea vorbind despre implicarea ONGurilir şi firmelor în implementarea proiectelor din fonduri UE. Două aspecte îmi par importante:
1) e bine că ONGurile şi firmele să poată să implementeze, dar decizia trebuie să fie în ministere şi autorități publice: pe ei i-am ales să conducă şi să dea coerență țării. Nu aş implica prea adânc în procesul decizional ONGuri şi firme. O simplă consultare e ok, să stea la masa deciziei nu e ok.
2) Îl cunosc pe dl. Ghinea de om serios, chiar dacă nu avem orientări ideologice identice. E esențial să blocheze accesul la proiecte a oengeurilor de caviar descrise mai sus şi să aibă mecanisme prin care cei cu adevărat capabili să se ocupe de proiecte. Suspectez existența (într-o fază încă incipientă) a unei coordonări politice a rețelelor de oengeuri căpuşă şi cred că e nevoie ca statul să urmărească atent fenomenul.
PS: să fie clar: ONGurile sunt esențiale pentru democrație. Ca orice instituție ele pot fi deturnate de la scopul lor real. Trebuie să îi încurajăm pe cei care injectează încredere în societate şi să-i eliminăm pe cei care ne hrănesc cu dezbinare, false teme, tocând bani publici! Aştept o revoltă a oamenilor de treabă din ONGuri oneste împotriva căpuşelor. E interesul lor, nu al meu!”, a scris daniel Funeriu pe FB.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te