Evaluarea națională, suspendată la liceele de elită care pot organiza, în schimb, examen de admitere

DE Alex Darvari | Actualizat: 09.07.2021 - 14:48

Într-o conferință de presă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a vorbit despre posibilitatea introducerii unui examen de admitere la liceele unde numărul doritorilor este mai mare decât numărul locurilor disponibile.

SHARE

În acest caz, liceele respective nu vor mai organiza și examenul de Evaluare națională. Examenele de admitere se vor da înainte de examenele de evaluare națională. Toate examenele de admitere se vor organiza la aceeași oră pentru ca un elev să își exercite o singură opțiune.

Evaluarea națională, suspendată la liceele de elită care pot organiza, în schimb, examen de admitere

 

„Evaluarea Națională rămâne. Dacă este vorba să nu supunem elevii la două examene - suntem în consultări cu experți în educație - cei care optează să susțină examen de admitere la un anumit liceu vor fi declarați admiși la acel liceu. Ceilalți vor susține evaluarea națională și vor fi repartizați.

Citește și: VIDEO Ministrul Cîmpeanu: 52.874 de note au fost modificate în urma contestațiilor la bacalaureat

Poate vom apela la o slutie ca un liceu care are 200 de locuri la clasa a noua va lăsa 20-25 locuri care să poată fi ocupate după repartizarea computerizata după evaluarea națională. Vă spun de acum: Examenele de admitere la licee vor începe la aceeași oră în aceeași zi. Un elev nu va putea susține la două licee concurs de admitere” a mai precizat Cîmpeanu.

„Este doar o posibilitate pentru liceu să organizeze, nu o obligativitate, această schimbare poate fi introdusă mai rapid decât bacalaureatul pe competențe. Dacă vom reuși să avem o formă coerentă a unui proiect de lege în toamna acestui an care să fie supus dezbaterii și adoptat de parlament, vom putea avea introdus acest sistem încă din septembrie 2022”, a precizat ministrul, referindu-se la posiblitatea introducerii admiterii la liceele cu cerere mare, prevedere din proiectul „România Educată” prezentat săptămâna aceasta de președintele Klaus Iohannis.

Citește și: Rata de promovare la Bacalaureat a ajuns la 69,8% după contestații. 2.500 de elevi, nou admiși

Această posibilitate a fost enunțată d epreședintele Kluas Iohannis la prezentarea proiectului „România educată”
„Deși Evaluarea Națională rămâne principalul instrument de certificare a competențelor la finalizarea gimnaziului și de repartizare în ciclul următor, am propus ca pe întregul parcurs al semestrului al doilea, unitățile de învățământ și elevii care doresc - subliniez, care doresc - indiferent de rută - teoretică, vocațională sau profesională, să poată organiza, respectiv să susțină un examen suplimentar de admitere. Acest lucru se întâmplă deja pe ruta profesională sau vocațională, fiind doar o extindere și către zona teoretică”, anunța președintele Klaus Iohannis miercuri seară, după trei zile de ultime consultări privind proiectul „România Educată”, care urmează să ajungă la Guvern.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.