Elevii de clasa a IV-a învață pseudoștiință din manualul de Limba Română

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 19.01.2019 - 14:04

Manualul de Limba și Literatura Română pentru clasa a IV-a, avizat de Ministerul Educației, îi învață pe copii că în Munții Bucegi există o zonă de un kilometru pătrat unde organismul „nu obosește și se înviorează brusc”.

SHARE

Manualul este publicat de Editura INTUITEXT, sub semnăturile a cinci specialiști acreditați. Autorii manualelor citează niște specialiști, însă fără să menționeze vreo sursă clară, care spun că acolo „se manifestă un fenomen magnetic rar întâlnit, care are efecte benefice uluitoare asupra organismului uman”.

În continuare, aceștia fac apel la credința populară și religie și scriu că „avem de-a face cu legendarul loc dintre cer și pământ numit Gura de Rai, un spațiu între cer și pământ cu un caracter sfânt, un loc benefic”. Informațiile au fost descoperite de un părinte care le-a semnalat pe Facebook. Manualul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Educației.

„Ăsta nu-i ceva fotoşop, e un paragraf din lecţia lui fi-mio, care are ca titlu „Parcul Naţional Bucegi - Text informativ". Nebunul de Vasile Rudan, ăla cu tunelurile de supt Crăpaţi, cred că e mândru de acest manual, în spatele textului vedeţi coperta şi autorii mizeriei de se interpretează manual şi este aprobată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării, cum altfel?! Ştiinţifice!”, a scris Tiberiu Popescu.

Totuși, aceasta nu e prima informație eronată sau greșeală, semnalată în manualele copiilor. În manualul de Biologie, într-o imagine care prezintă organele din corpul uman ficatul şi inima erau aşezate greşit, lungimea totală a vaselor de sânge din corpul uman avea fie peste 160.000 de kilometri, fie 96.000 de kilometri. Din cartea de Geografie aflăm că oraşul Turnu Măgurele este acolo unde ar trebui să fie, de fapt, oraşul Drobeta-Turnu Severin. La fel şi Marea Moartă, care era pusă pe hartă în locul Mării Roşii. În plus, insula Ascension era scrisă „Asuncion”, în timp ce Guyana Franceză era scrisă cu „i” şi nu cu „y”.

De asemenea, au fost semnalate greșeli și în Manualul de matematică de clasa I, în care simbolul "mai mic" între numărul 12 şi numărul 16 este trecut corect, doar că la interpretare se spune că, de fapt, 12 este mai mare decât 16. Fostul ministru al Educației și profesor de Matematică, Liviu Pop a susținut în mod eronat că „în unele cazuri, 12 este mai mare decât 16”.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a fost întrebată vineri, la Constanţa, cine plăteşte greşelile din manuale, spunând că nu doreşte să fie chestionată pentru greşelile altora, precizând că a fost rescrisă metodologia pentru manuale, afirmând că interesul este ca acestea să fie corecte şi de calitate. Andronescu a precizat că nu trebuie să fii specialist în geografie ca să vezi că la Turnu Severin autorul de manuale a pus Turnu Măgurele

„Nu mă întrebaţi pe mine de greşelile altora, să-i întrebaţi pe cei care greşesc şi mai ales să îi punem să îşi corecteze greşelile. Vreau să vă spun că în acest an, poate aţi şi văzut pe siteul nostru, am rescris metodologia pentru manuale. Am deschis competiţia pentru manuale pentru că interesul nostru este să avem manuale corecte, manuale de calitate. Şi dacă o să vă uitaţi în metodologie o să vedeţi că anul acesta saltul spre calitatea manualelor este absolut imens. Se punctează cu 100 de puncte calitatea manualelor şi niciun manual nu este selectat dacă obţine mai puţin de 95 de puncte din 100, ceea ce după opinia mea este să spunem un criteriu care să ne asigure că vom avea manuale de calitate”, a declarat Andronescu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te