Dăncilă îi învață pe elevi că doar banu’ are valoare. PSD le dă 10 lei dacă vin la școală

DE Petre Bădică | Actualizat: 01.07.2019 - 14:34

 În loc să rezolve, sistemic, problema abandonului școlar, guvernul PSD vrea să ofere tuturor copiilor 10 lei la finalul fiecărei zile în care vin la ore.

SHARE

Măsura se numește „Vouchere de 10 lei/elev pentru fiecare zi de școală cu prezența integrală” și este una din „Măsurile prioritatre pentru semestrul 2 al anului”, anunțate de PSD. Măsura spune că „în anul școlar 2019-2020 voucherele vor fi acordate elevilor din ciclul primar, iar pentru anul 2020-2021 și celor din învățământul gimnazial”.

De ce vorbim de o măsură inadecvată unui învățământ modern.

1.     Măsura se adresează tuturor elevilor, atât celor care provin din familii care au venituri decente și celor care trăiesc la limita sărăciei. Este o măsură socială care se aplică întregii populații (care are elevi la școală, o aberație. De altfel, statisticile arată că abandonul școlar este la nivel general de 18%. Dar el ajunge la 26,6% în zonele rurale, 17,4% în oraşe mici şi scade la 6,2% în municipii. 

2. PSD nu spune cum va monitoriza ca banii dați copiilor să nu fie folosiți de părinți în alte scopuri.   

3.  Se induce copiilor, de la o vârstă fragedă, ideea că nu trebuie să facă nimic dacă nu sunt recompensați fiunanciar. Înainte, îl recompensai pe copil cu o excursie la zoo, cu o ciocolată, acum PSD a decis să îi învețe de mici că în viață nu există nimic mai important decât banul.

4.     Într-o ieșirea la Realitatea TV, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, nu știa de această măsură. La început a spus că măsura se aplică doar familiilor defavorizate. Când i s-a explicat că PSD vrea ca inițiativa să fie aplicată tuturor elevilor, a spus, sec, că nu sunt bani.

5.     Există 1,7 milioane de elevi în ciclul primar și gimnazial. Dacă ar veni toți la școală, efortul bugetar ar însemna zilnic 17 milioane lei, iar lunar minim 340 milioane de lei. La opt luni de școală, PSD ar vrea să ofere, anual, în jur de 2,5 miliarde de lei. Fără studiu de impact

Cu mult mai puțini bani, PSD ar putea face școli fără toalete în curte, asigura o masă caldă măsuri din Programul de guvernare, neîndeplinit), asigura naveta (tăiată), extinde accesul la un învățământ digitalizat. Dar, PSD s-a gândit să îi ademenească pe copii cu bani. Mai simplu și direct.  

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.