Cu ce sume ”sponsorizează” părinții învățământul gratuit. ”Deja mă gândesc să-l duc în privat”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 09.10.2023 - 16:01
Învățământul de stat ”sponsorizat” de părinți Foto: Unsplash.com - rol ilustrativ

Părinții spun că deși învățământul este gratuit, ei ”sponsorizează”, totusi educația copiilor în instituțiile de stat. De la consumabile pentru clasă la caiete, cărți, excursii, ori teatru, sumele se adună și la final vorbim despre câteva sute de lei.

SHARE

 Pe un grup de socializare de pe Facebook, părinții povestesc despre ce trebuie să cumprere pentru educația copiilor care urmează o formă de învățământ de stat gratuită. 

De cărți și consumabile până la albume foto, teatru și excursii unde copiii sunt ”invitați” să meargă, părinșii scot din buzunare sute de lei. 

Cu ce sume ”sponsorizează” părinții învățământul gratuit. ”Nu vă încadrați la 500 de lei / copil”

Pe o platformă de socializare destinată părinților elevilor din România, a fost lansat un sondaj despre ”costurile” învățământului gratuit din țara noastră.

”Dragi părinți, cu ce sume sponsorizați anual învățământul gratuit? Consumabile pentru clasă (hârtie, dezinfectanți etc), dotări minimale (imprimantă, dulap, laptop etc), altele...”, este întrebarea sondajului. 

Citește și: Părinții nemulțumiți de ”ofertele” din pliantele primite de copii la școală. Eu nu am voie să intru

Cei mai mulți părinși spun că sub 500 de lei este suma totală. 20% dintre cei care au participat la sondaj au spus că plătesc peste 500 de lei pentru tot ce are nevoie un copil la școală. Alții spun că nu plătesc deloc.

”Puneți, vă rog, toate caietele / cărțile / pozele / activitățile / teatrul, tot ce se face în școală. Nu vă încadrați la 500 de lei / copil”, a comentat un utilizator al grupului.

”Învățământ gratuit ar presupune fix asta: dotarea și instrumentele gratuite. Când vorbim despre instrumente, include manuale / caiete / auxiliare..”, a comentat un alt părinte.

”Mult peste 500 lei. Avem 3 copii în școală. Spre exemplu, de la începutul acestui an școlar, nu a existat zi în care să nu trebuiască minim 15 lei/copil”, a comentat un alt internaut.

Au fost și părinți care spun că ei nu dau bani la școală. 

Citește și: Ce boli infecțioase mai circulă prin școli: Covidul, Gripa și "Enterocolita de o zi”

”Eu refuz să dau vreun ban, dacă școlile nu pot oferi minimul necesar pentru educație și igienă, să se legalizeze homeschooling-ul și să se închidă școlile care nu pot oferi condiții decente și scăpam toți de o grijă”, a spusn unul dintre ei.

”Pai doar pentru clasă , nu mare lucru .Pentru restul : auxiliare, cărți , caiete , cărți pentru orele de lectură , tot felul de rechizite cerute la școala (caiete, stilouri , creioane colorate, truse geometrice , colorate….etc),tricouri albe , echipament sport și alte mărunțișuri , am dat până acum peste 1000 Ron”, a mai comentat cineva. 

”Doar lista de rechizite pentru început de an școlar (grupa anteprescolara) a fost 570 lei. Lunar consumabile ( hârtie igienică, saci de gunoi, șervetele umede/uscate, rolă hârtie, apă, botoși de unică folosință, pahare de unică folosință, săpun…) undeva la 100/120 lei.

Apoi bani imprimantă, cartuș, coli albe, folii laminare…alți bani, altă distracție plus alte cheltuieli pe parcurs. Deja mă gândesc să-l duc la privat…”, a spus un părinte..

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te