Când se încheie greva profesorilor. Mesajul sindicatelor, după întâlnirea de la guvern

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.06.2023 - 15:02
Profesorii sunt în grevă de 3 săptămâni Foto: Facebook/FSLI

Profesorii ar continuă greva și luni, însă protestele ar putea înceta chiar de marți dacă ”lucrurile merg așa cum ar trebui”. reprezentanții sindicatelor din Educație au avut duminică o nouă întâlnire la guvern.

SHARE

Profesorii continuă și luni greva. Însă dacă ”lucrurile merg așa cum trebuie”, cadrele didactice se întorc de marți la catedră. 

Cel puțin așa a promis președintele FSE, Marius Nistor, duminică, într-o intervenție TV după întâlnirea cu reprezentanții Guvernului (primministrul Nicolae Ciucă, ministrul educației Ligia Deca, ministrul muncii, Marius Budăi și secretarul general Marian Neacșu).

Când se încheie greva profesorilor. ”Dacă lucrurile merg bine, marți ar trebui să înceapă școala”

Profesorii vor continua greva și luni însă este posibil ca de marți să se întoarcă la catedră. 

”Conflictul se va termina la un moment dat dar cuvintele urâte vor rămâne. Dacă toate lucrurile vor merge cum ar trebui, există posibilitatea ca marți să înceapă școala”, a spus președintele FSE, Marius Nistor.

Duminică dimineață a avut loc o întâlnire decisivă la Guvern. După câteva zeci de minute de discuții la Palatul Victoria, sindicaliștii din Educație nu s-au lăsat convinși de promisiunile venite din partea Guvernului.  Profesorii vor continua greva și luni, până când văd actul normativ prin care li se acordă majorări salariale. Aceștia urmează să anunțe dacă vor pune sau nu capăt conflictului luni, la 10:00.

Concluzia este una foarte clară. Am primit oferta Guvernului și ne-am consultat colegii. Ne-au transmis foarte clar vor să vadă proiectul actului normativ de la Premier. Am înțeles că va fi pus astăzi în dezbatere publică.

Colegii îl vor putea vedea vor cunoaște conținutul și ne vom pronunța mâine la ora 10:00. Am cerut să se achite în totalitate tot ceea ce înseamnă creșteri salariale pe viitoarea grilă de salarizare a anului 2024. Răspunsul Guvernului a fost că se acordă prima tranșă în 2024 la 1 ianuarie.

Cealaltă urma să fie acordate în 2025, așa că este logic să primească colegii noștri proiectul actului normativ și în funcție de conținutul acestuia ne vor da un răspuns până mâine. Greva continuă și mâine.

Ceea ce ni – a oferit suplimentar față de ce am obținut până acuma este o creștere medie a salariului cu data de 1 iunie de 25%. De asemenea acea primă anuală până în 2027 de 1500 RON pentru persoane didactice și 500 RON este noutatea pentru nedidactic”, a declarat președintele FSE, Marius Nistor, la B1TV.

Ce s-a decis în urma consultărilor de duminică de la guvern by Valeria Cupa on Scribd

 

”În data de 11.06.2023 am avut o întâlnire cu reprezentanții Guvernului (primministrul Nicolae Ciucă, ministrul educației Ligia Deca, ministrul muncii, Marius Budăi și secretarul general Marian Neacșu).

La întâlnire a participat și președintele PSD, Marcel Ciolacu. Federațiile sindicale s-au prezentat la discuții cu delegații
extinse formate și din lideri ai sindicatelor teritoriale. 


Menționăm că ultima ofertă a Guvernului este:
- 25% creștere salarială medie de la 1 iunie, pentru personalul didactic, prin modificarea OUG 53/2023;
- 1500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul didactic și didactic auxiliar (anual, până în 2027);
- 500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul nedidactic (anual, până în 2027);
- Emiterea unei ordonanțe de urgență, care va avea în conținutul ei principiul potrivit căruia salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea întregului personal didactic de predare

 urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, iar grila negociată cu reprezentanții Ministerului Educației, la solicitarea prim-ministrului, să fie aplicată în două tranșe.

Prima tranșă de 50%, care va fi diferența dintre salariul maxim al fiecăruia prevăzut de noua lege de salarizare și salariul aflat în plată la 31 decembrie 2023, majorare care se va aplica începând cu data de 1 ianuarie 2024.


În urma discuțiilor de astăzi de la Guvern, Executivul s-a angajat că astăzi proiectul de ordonanță de urgență va fi pus în dezbatere publică pentru a putea fi consultat de toți membrii de sindicat aflați în grevă, iar până mâine, la ora 10.00,
federațiile sindicale trebuie să dea răspunsul final dacă acceptă sau nu ultima ofertă. 

Ce spuneau sindicaliștii sâmbătă seara

Cu o zi înainte, sindicaliștii din Educație nu erau mulțumiți de oferta guvernului și au decis să continue greva. Pe grupurile de profesori cei mai mulți au fost de acord să continue protestele.

”Buna ziua stimați colegi. Astăzi între orele 10.00-15.00 a avut loc ședința comună a celor două federații sindicale din învățământ. În cadrul acestei ședințe s-a discutat despre un mandat minimal pe care să îl aibă echipa de negociere astfel încât dacă Guvernul îl acceptă, echipa de negociere să poată spune că greva se va opri.

Acest mandat cuprinde următoarele solicitări:

- 25% creștere salarială de la 1 iunie pentru toți angajații;

- 1500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europene pentru personalul didactic și didactic auxiliar (anual, până în 2027);

- 500 de lei acordați pe 5 octombrie din fonduri europe pentru personalul nedidactic (anual, până în 2027);

- Emiterea unei ordonanțe de urgență plecând de la principiul salariul profesorului debutant vă fi cel puțîn egal cu salariul mediu brut pe economie și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, iar grila negociată cu reprezentanții Ministerului Educației, la solicitarea prim-ministrului Guvernului României, să fie aplicată în două tranșe în 2024.

Vă rog să citiți cu atenție și să raspundenti cu DA sau NU!

Vă rugăm, în calitate de lideri, să vă exprimați opinia cu privire la acest mandat până astăzi la ora 17.30 astfel încât să pot da un răspuns clar din partea (județul ...)”

Este un mesaj din partea Comitetului de grevă dintr-un județ din țară. 

Iar astfel de mesaje a primit fiecare sindicalist. 

”Bună ziua! Cu toții am acumulat în această perioadă mult stres și ne-am întrebat când și, mai ales, cum se va încheia greva? Vă solicit să vă dați acordul/dezacordul cu privire la CERINȚELE MINIMALE pe care cele două federații să le negocieze cu Guvernul:

1. Creșterea cu 25% de la 1 iunie 2023 a salariilor pentru toți angajații din învățământ.

2. Acordarea a 1500 lei (didactic și auxiliar) și 500 lei (nedidactic) de Ziua Mondiala a Educației. Până in 2027.

3. Aplicarea viitoarei Legi a Salarizării pentru cei din învățământ în două tranșe, ambele în 2024.

Mandatul pe care SLI (...) înseamnă acordul membrilor de sindicat.

Vă mulțumesc!”, este un alt mesaj transmis de liderii sindicali.

Profesorii în grevă nu primesc bani pe perioada în care nu au fost la școală

Profesorii care protestează nu primesc salariile pe perioada în care nu au fost la școală. Este anunțul Ministerului Educației pentru cadrele didactice care încă sunt în grevă generală. 

”Vă rugăm să vă asigurați că drepturile salariale aferente lunii mai 2023 sunt corect calculate și în concordanță cu documentele din care rezultă, atât prezența la unitatea de învățământ, cât și desfășurarea activităților prevăzute în fișa postului, conform legii. 

Citește și: EXCLUSIV Profesorii amenință că îngheață anul școlar dacă nu își primesc salariile pe luna mai

Astfel, ștatele de plată a salariilor se întocmesc având la bază timpul efectiv lucrat. 

Inspectoratele școlare județene/ISMB, la validarea ștatelor de plată a salariilor, vor verifica respectarea întocmirii corecte a acestora de către unitățile de învățământ preuniversitar de stat, pe baza timpului efectiv lucrat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. 

De asemenea, vă rugăm să vă sigurați că, la termenul legal stabilit, respectiv 14.06.2023, se va efectua plata drepturilor salariale aferente lunii mai 2023, conform prevederilor legale în vigoare”, se arată în documentul transmis de Ministerul Educației directorilor de școli. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te