Academia condamnă luarea de mită, dar îl promovează pe Năstase, închis pentru această infracțiune

DE Petre Bădică | Actualizat: 18.06.2021 - 11:42
Academia condamnă luarea de mită, dar îl promovează pe Năstase, închis pentru această infracțiune / Foto - Fundația Titulescu

Academia Română își încalcă principiile, girând Fundația Europeană Titulescu condusă de infractorul Adrian Năstase. În statut, Academia spune că se delimitează de persoanele care iau mită. Năstase a fost condamnat tocmai pentru această infracțiune.

SHARE

Fundația Europeană Titulescu este una din cele șase fundații alese de Academia Română pentru a promova valorile și interesul național.

„În vedera atingerii obiectivelor propuse, Academia Română are în sistemul său 60 de institute şi centre de cercetare care contribuie la dezvoltarea ştiinţei, literelor şi artelor în ţară, prin realizarea programelor de interes naţional, a programelor fundamentale şi prioritare. În anul 2001, două dintre institutele Academiei Române au fost recunoscute de Comunitatea Europeană ca institute de excelenţă”, explică Academia Română.

Fundația Europeană Titulescu se află printre cele 60 de entități agreate de Academie.

Newsweek România a scris, ieri, că având girul celei mai importante instituții academice din România, Adrian Năstase a găsit uși deschise și interlocutori în China și Rusia pentru o serie de discuții și „mese rotunde”. La întâlnirile cu profesori, cercetători și politicieni din Rusia și China, Adrian Năstase nu ridică nicio întrebare legată de regimurile dictatoriale din aceste două state.

Citește și: „Cu girul Academiei Române, Adrian Năstase face propagandă în favoarea Chinei și Rusiei”

Nu doar orientarea politică a fostului premier e problematică. Trecutul lui Adrian Năstase este incompatibil cu valorile pe care Academia Română susține că le promoveză.

Citește și: EXCLUSIV Isărescu a recomandat publicarea lui Dan Voiculescu la Editura Academiei Române

Codul de Etică al Academiei Române spune foarte clar:

„Codul de Etică al Academiei Române are ca repere generale poziţia şi misiunea Academiei Române de instituţie naţională identitară, autonomă, de mai bine de un secol şi jumătate …

Cinstea, onestitatea şi corectitudinea intelectuală sunt valori etice promovate cu fermitate de Academia Română…

Academia Română, ca instituţie, sancţionează sever darea şi luarea de mită (în bani, servicii etc.), traficul de influenţă şi orice alte acţiuni care duc la obţinerea unor avantaje nemeritate. Academia adoptă, prin structurile şi membrii săi, o atitudine fermă de prevenire a abuzului de putere, pe de o parte şi a abuzului de încredere, pe de alta”.

Detalii AICI.

Năstase a fost condamnat pentru mită. Academia se face că nu acceptă asemenea fapte

Instanţa supremă l-a condamnat, în ianuarie 2014, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare pentru șantaj și luare de mită. Instanța l-a mai condamnat pe Adrian Năstase și la cinci ani de interzicere a unor drepturi după executarea pedepsei cu închisoarea: dreptul de a alege și de a fi ales.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a mai fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”. Acuzația a fost de șantaj.  El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare.

Detalii AICI

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te