Vom plăti în euro în Bulgaria din 2026. Cât mai rămâne România la leu? Vestea e foarte proastă

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.10.2024 - 15:48
Vom plăti în euro în Bulgaria din 2026. Cât mai rămâne România la leu? Vestea e foarte proastă - Foto: Pexels/Stefan Mitev
Vom plăti în euro în Bulgaria din 2026. Cât mai rămâne România la leu? Vestea e foarte proastă - Foto: Pexels/Stefan Mitev

Vom plăti în euro în Bulgaria din 2026. Cât mai rămâne România la leu? Vestea e foarte proastă. Fitch se așteaptă ca Bulgaria să îndeplinească criteriul de stabilitate a prețurilor la începutul anului 2025 și ar putea adopta moneda euro.

SHARE

Vom plăti în euro în Bulgaria din 2026. Cât mai rămâne România la leu? Vestea e foarte proastă. Fitch se așteaptă ca Bulgaria să îndeplinească criteriul de stabilitate a prețurilor la începutul anului 2025 și ar putea adopta moneda euro în anul 2026.

În acest timp, România stă prost, din acest punct de vedere: inflaţia este la cote maxime în UE, iar educaţia financiară a românilor - ultimul dintre cele patru criterii de aderare - este la cote foarte joase.

Vom plăti în euro în Bulgaria din 2026. Cât mai rămâne România la leu? Vestea e foarte proastă

Riscul principal pentru Bulgaria este ca criza politică perpetuă din ţară să amâne din nou aderarea la Zona Euro, aşa cum s-a mai întâmplat, chiar dacă Sofia este mult peste Bucureşti la acest capitol.

Bulgaria este în antecamera Zonei Euro (EMT-2) de mulţi ani. Ratingul de credit al țării rămâne BBB, cu o perspectivă pozitivă, în timp ce România are BBB-, cu perspectivă stabilă.

"Este posibil ca Bulgaria să îndeplinească criteriul de stabilitate a prețurilor, pentru intrarea în Zona Euro, la începutul anului viitor. Acest lucru este prezis de agenția de rating Fitch, în cea mai recentă evaluare a țării.

Citeşte şi: România nu îndeplinește niciun criteriu pentru adoptarea euro. Bulgaria stă mult mai bine

Astfel, în prima jumătate a anului 2025, Sofia poate cere Comisiei Europene un nou raport privind progresul său, iar data realistă pentru adoptarea monedei euro este 1 ianuarie 2026, potrivit analiștilor.

În august, rata inflaţiei a scăzut în Bulgaria la 2,1%, de la 2,4%, în timp ce România a reuşit recent cu greu să coboare sub 5%, fiind în fruntea inflaţiei, în UE: 4,62%, conform capital.bg.

Conform celui mai recent raport de convergență al CE, de la jumătatea anului 2024, Bulgaria îndeplinește toate criteriile de convergență, cu excepția stabilității prețurilor.

Citeşte şi: România, lăsată de căruță? Bulgaria, pregătiri intense pentru aderarea la Schengen cu granițele

„De atunci, inflația din Bulgaria a continuat să scadă, reducând decalajul dintre inflația medie din țară și cea a celor trei state membre ale UE cu cele mai bune performanțe”, subliniază Fitch.

Astfel, există șansa ca diferența să se topească complet, la începutul anului viitor, dar asta depinde de evoluția inflației și în celelalte țări din UE, prezice agenția.

Agenția și-a afirmat evaluarea ratingului de credit al țării ca BBB cu o perspectivă pozitivă, iar trecerea la un nivel mai înalt pare legată de apartenența la zona euro.

„Perspectivele pozitive reflectă posibilitatea adoptării monedei euro”, ceea ce ar duce la o îmbunătățire a indicatorilor externi, a spus agenția.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te