Visul spațial al lui Musk capitalizează. SpaceX, a doua cea mai valoroasă companie privată din lume

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 09.10.2021 - 08:18
Visul spațial al lui Musk capitalizează. SpaceX, a doua cea mai valoroasă companie privată din lume. / Foto: noobz.ro

SpaceX, compania spaţială a miliardarului Elon Musk, a devenit a doua cea mai valoroasă firmă privată din lume, cu o evaluare de peste 100 de miliarde de dolari, în urma unei vânzări de acţiuni către investitorii existenţi, transmite CNBC.

SHARE

SpaceX a convenit un acord cu investitorii noi şi existenţi pentru vânzarea unor acţiuni în valoare de până la 755 de milioane de dolari de la persoane din interiorul companiei, la preţul de 560 de dolari pe unitate, au declarat persoane apropiate acordului, mărind evaluarea companiei la 100,3 miliarde de dolari.

Compania nu a vândut acţiuni noi de această dată, au spus sursele, oferta fiind o vânzare secundară, de acţiuni existente.

Noul preţ al acţiunilor reprezintă o creştere de 33% de la evaluarea anterioară a SpaceX, de 74 de miliarde de dolari, la un preţ de 419,99 de dolari pe acţiuni, din luna februarie, când compania a atras aproape 1,2 miliarde de dolari. 

Citește și: Premiul Nobel pentru doi jurnaliști care au înfruntat regimurile opresive din Rusia și Filipine

SpaceX a efectuat în februarie tot o tranzacţie secundară, cu un acord de vânzare a unor acţiuni de până la 750 de milioane de dolari.

Noua evaluare face din SpaceX una dintre rarele companii private care sunt de 100 de ori mai valoroase decât companiile ”unicorn”.

Astfel, SpaceX a devenit a doua cea mai valoroasă compania privată din lume, după compania chineză Bytedance şi înaintea firmei Stripe, care oferă servicii financiare prin intermediul tehnologiei, potrivit datelor CB Insights.

CNBC a obţinut informaţiile pe surse, în condiţii de confidenţialitate, pentru că SpaceX nu este o companie tranzacţionată public, iar finanţarea este privată.

SpaceX nu a răspuns unei solicitări de informaţii din partea CNBC.

Citește și: Lavrov, despre criza energiei în Europa: „Ascultați mai des discursurile lui Putin”

SpaceX a atras miliarde de dolari pentru finanțarea Starship şi Starlink

Evaluarea companiei a crescut în ultimii câţiva ani, în timp ce SpaceX a atras miliarde de dolari pentru a-şi finanţa două proiecte majore consumatoare de bani, Starship şi Starlink.

Starlink este proiectul prin care SpaceX vrea să construiască o reţea de internat interconectată cu mii de sateliţi, cunoscută în industria spaţială drept o constelaţie, pentru a oferi internet de mare viteză utilizatorilor aflaţi oriunde pe planetă.

SpaceX a lansat până în prezent 1.740 de sateliţi , iar reţeaua are peste 100.000 de utilizatori din 14 ţări, care particip la un proiect public beta (de probă) la preţul de 99 de dolari pe lună.

Starship este o rachetă uriaşă, de generaţie viitoare, desvoltată de SpaceX pentru a transporta mărfuri şi pasageri către Lună şi Marte. Compania testează prototipuri la un centru din sudul Texasului şi a efectuat numeroase teste cu zboruri scurte. Următoarea etapă de testare este lansarea rachetei pe orbită, SpaceX aşteptând aprobarea autorităţilor de reglementare pentru următoarea lansare.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.