Virgil Popescu: Țara noastră are în plan să operaţionalizeze un cablu de transport de energie verde

DE Bianca Iosef | 17.12.2022 - 12:59
Ministrul Energiei, Virgil Popescu- Foto: FACEBOOK

România are în plan să operaţionalizeze un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla - Podişor, apoi pe culoarul gazoductului BRUA, pentru a asigura legătura de la estul la vestul ţării, a anunţat sâmbătă ministrul Energiei, Virgil Popescu.

SHARE

Declaraţia vine după ce guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Ungariei şi României au semnat, la Bucureşti, un Acord privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

"Menţionez că ţara noastră are în plan să operaţionalizeze un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla - Podişor, apoi pe culoarul gazoductului BRUA, pentru a asigura legătura de la Estul la Vestul României. Acordul semnat astăzi (sâmbătă, n.r.) se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale şi a conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional", a arătat ministrul român al Energiei într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Mai multe localități au rămas în întuneric din cauza inundaților. A fost nevoie de intervenția ISU

Potrivit acestuia, documentul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.

Citește și: VIDEO Viktor Orban: Istoria economiei europene, când importam energie din Rusia, s-a terminat

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

Ministrul Energiei consideră acordul un pas foarte important pentru securitatea energetică a României şi Europei.

Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, şi premierii României, Nicolae Ciucă, Ungariei, Viktor Orban, şi Georgiei, Irakli Garibashvili, au semnat pentru operaţionalizarea "coridorului verde", care demonstrează că prin cooperare regională se va reuşi diversificarea surselor de aprovizionare cu energie, a precizat Virgil Popescu.

Acordul a fost semnat în prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Mai mult chiar, vreau să le mulţumesc şi colegilor mei Parviz Shahbazov, ministrul Energiei, şi Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei, din Republica Azerbaijan, pentru întreaga colaborare pe care am avut-o pentru proiecte importante în domeniul energiei, inclusiv pentru faptul că ţara noastră va avea gaz azer începând cu luna ianuarie a anului 2023.

România devine un hub important pe piaţa energiei atât din punct de vedere al energiei electrice, cât şi al gazelor naturale. Şi împreună cu partenerii noştri vom dezvolta investiţiile în ţara noastră şi astfel vom asigura securitatea şi independenţa energetică a României şi în regiune", a subliniat ministrul Energiei, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te