Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunțat o expertiză pe viaductul Aciliu unde sunt fisuri pe unul din pilonii de susținere a podului. CNAIR este cel care a finalizat lucrările la viaduct în anul 2016.
În cursul zilei de azi, pe viaduct nu lucra nimeni, nu era niciun expert. Era închisă o bandă pe câteva sute de metri semn că CNAIR s-a speriat, dar nu atât de mult încât să înceapă în forță expertiza.
Citește și: VIDEO Lucrare de „calitate”, pe autostrada Deva–Sibiu. Fisuri la viaductul Aciliu, după nici 10 ani
Viaductul Aciliu se află pe cei 22 de kilometri de autostradă dintre Cunța și Săliște, cunocuți ca lotul 3 al autostrăzii Sebeș-Deva.
Lotul a fost inaugurat de Victor Ponta în noiembrie 2014, deși recepția nu era făcută și specialiștii au averizat asupra pericolului inaugurării lucrării.
Citește și: „Autostrada NATO”, care trece prin 7 țări, are 600 de km lipsă exact în România
Șeful CNAIR de atunci Narcis Neaga a decis să decidă circulația. Pe porțiunea de drum de mare viteză s-a circulat 10 luni. În septembrie 2015, au apărut crăpături mari pe viaductul Aciliu și circulația a fost oprită complet. Abia în octombrie 2016, autostrada a fost redată circulație.
Viaductul fisurat Aciliu, construit de CNAIR cu 3.000.000€
Citește și: „Autostrada nemțească”, singurul drum modern din România care poate rezista în condiții extreme
Din cauza problemelor apărute pe autostradă, CNAIR a reziliat contractul cu italienii de la Salini-Impregilo SpA, în ianuarie 2016. Valoarea contractului încheiat cu italienii era de 604,79 de milioane de lei, fără TVA, majoritatea covârșitoare a banilor fiind plătiți.
În criză de timp și de idei, CNAIR a decis să reconstruască cei 200 de metrei de la Aciliu pe cont propriu. Cu oamenii și utilajele proprii.
CNAIR face viaductul în regie proprie
Pe 30 martie 2016 - Compania a hotărât reconstrucţia celor 200 m în regie proprie:
În vederea definitivării măsurilor ulterioare, am convocat o echipă largită de specialişti pentru inventarierea lucrărilor care prezintă degradări.
A fost constituit grupul de lucru "Unitatea de implementare: Refacere lot 3, Orăştie / Sibiu". Persoanele desemnate să facă parte din unitatea de implementare vor avea ca principală sarcină repunerea traficului pe sectorul de 22 km în condiţii de siguranţă, lucrările de reparaţie fiind executate în regie proprie. Din acest grup de lucru fac parte specialişti în domenii precum: construcţie drumuri şi poduri, proiectare, geologie, topometrie, etc. Personalul necesar pentru realizarea obiectivului va fi asigurat de către Direcţiile Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj şi Braşov”, anunța CNAIR în anul 2017.
În data de 09 octombrie 2016, Comisia de Inspecție Tehnică, împreună cu reprezentanți ai Poliției Rutiere, au inspectat lucrările executate pe sectorul cuprins între km 60+500 – km 60+600 şi a decis deshiderea circulaţiei rutiere”, se arată în documentul CNAIR.
După 7 ani, viaductul este, din nou nesigur
În data de 9 octombrie 2016, Comisia de Inspecție Tehnică, împreună cu reprezentanți ai Poliției Rutiere, au inspectat lucrările executate pe sectorul cuprins între km 60+500 – km 60+600 şi a decis deshiderea circulaţiei rutiere”, se arată în documentul CNAIR.
Valoare lucrărilor a fost de 3 milioane de euro.
Nu au trecut 7 ani și viaductul reconstruit chiar de CNAIR are, din nou, foarte mari probleme.
„La nici 10 ani de la deschiderea circulatiei, viaductul de la Aciliu, de pe autostrada A1 Deva – Sibiu, este într-o stare avansată de degradare. Viaductul de la Aciliu se află pe lotul 3 al autostrăzii Orăstie – Sibiu, inaugurat cu «bâlbe» electorale, în anul 2014. El are o lungime de circa un kilometru şi o înălţime de 74 metri, fiind cel mai înalt viaduct de autostradă din România”, scriu jurnaliştii de la ziarul Unirea.
Cum se minimizează o problemă gravă
„Ştiu că se pregăteşte acum o expertiză extinsă pe viaduct. Până la ora actuală, din ce ştiu, nu sunt probleme de stabilitate a viaductului. Dar trebuie sa vedem exact dacă şi ce probleme sunt în mod real ca sa putem interveni preventiv. În baza expertizei se va realiza o documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii (D.A.L.I.) care va specifica toate lucrările necesare asigurării stării de viabilitate a viaductului”; a transmis, la solicitarea News.ro, oficialul CNAIR.