VIDEO Traseul complet al primului lot din Autostrada Sibiu – Pitești. Stadiu – 50%, finalizat - 2023

DE Petre Bădică | Actualizat: 26.07.2021 - 16:10

Pe Autostrada Sibiu – Pitești se lucrează pe tronsoane, cel mai avansat fiind terminat în proporție de jumătate, pe cel de-a cincilea lucrările sunt în fază incipientă.

SHARE

Citește și: VIDEO Cum va arăta Autostrada Sibiu – Pitești atunci când va fi terminată în 2025. Simulare 3D

O filmare arată modul în care se lucrează pe tronsonul 1, Sibiu – Boița care are 13 kilometri și va costa 670 de milioane de lei. Ultimele date de la CNAIR spun că proiectul a ajuns la 42%, dar cifrele se referă la luna iunie. Cel mai probabil, stadiul lucrărilor a trecut de 50%. Inaugurarea va fi în 2023.  

În filmul de mai jos sunt imagini de la viaduct Valea Tălmăcelului.

Lotul 2 între Boița și Cornetu are 31 de kilometri și se speră că va fi finalizat în 2025. Proiectul este întârziat, iar CNAIR confirmă acest aspect, procedura de licitație pentru atribuirea contractului de proiectare fiind demarată în februarie 2021. În septembrie va fi anunțat numele constructorului. În 23 iulie 2021, CNAIR SA a finalizat procesul de evaluare a candidaturilor depuse în cadrul procedurii de atribuire Proiectare și Execuție “Autostrada Sibiu – Pitești, Secțiunea 2: Boița – Cornetu". Au fost selectați 6 constructori. Detalii AICI.

 Pe lotul 3 între Cornetu și Tigveni nu este încă un constructor. Lotul are 37 de kilometri și va costa aproape 5 miliarde de lei. A început o licitație de precalificare pentru alegerea a 6 constructori finaliști.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Cum arată cei 32 de kilometri de pe Autostrada București care se deschid în 2023

Termenul de finalizare este, potrivit CNAIR, anul 2025. Durata contractului este de 14 luni perioada de proiectare și 59 de luni execuția. Un calcul simplu arată că e nevoie de 5 ani pentru construcție, astfel că deschiderea tronsonului în 2025 pare improbabilă. Mai realist ar fi termenul de 2026-2027. Este cel mai greu tronson având 95 de poduri și pasaje, un tunel de 1,7 kilometri și un ecoduct.

Câștigătorul execuției lotului 4 al autostrăzii Sibiu Pitești, 10 km între Tigveni și Curtea de Argeș, a fost anunțat luna trecută. Vestea proastă este că, imediat, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis contestația depusă de constructorul italian Rizzani de Eccher la licitația pentru proiectarea și execuția secțiunii Tigveni – Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu – Pitești.

Lotul 5 are 31 de kilometri și va costa 1,7 miliarde de lei. În iunie 2020 a început proiectarea iar acum se amenjează șantierul.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.