VIDEO Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF: Beneficiile unei poliţe PAID sunt utile

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.10.2024 - 15:56

VIDEO Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF: Beneficiile unei poliţe PAID sunt utile. Beneficiile existenţei unei poliţe PAID sunt utile şi necesare pentru a compensa efectele unui eveniment nedorit și acoperit în asigurare.

SHARE

VIDEO Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF: Beneficiile unei poliţe PAID sunt utile. Beneficiile existenţei unei poliţe PAID sunt utile şi necesare pentru a compensa efectele unui eveniment nedorit și acoperit în asigurarea încheiată.

Dar ce se va întâmpla de anul viitor. Va fi modificată legislaţia? Vor fi sau nu vor fi impulsionaţi cei care au locuinţe, mai ales cei cu locuinţe vulnerabile, să-şi facă poliţe PAID?

VIDEO Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF: Beneficiile unei poliţe PAID sunt utile

Sorin Mititelu, vicepreşedinte ASF, arată că nu poţi să construieşti oriunde şi nici oricum. Se înţelege, din ce spune expertul, că trebuie să respecţi legea.

Iar costurile incluse ca să o faci sunt modice. 50 de lei pe an înseamnă cinci pâini lunar. Cum pot fi încurajate categoriile sociale vulnerabile vizate să îşi facă această asigurare obligatorie?

Sorin Mititelu, la Summit-ul Newsweek România privind educaţia financiară:

"Până la urmă, tot acest mecanism al asigurării este unul de întrajutorare are, adică participăm mai mulți, creăm un fond de risc, administrat companiei de asigurări, din care, acoperind niște plăți, creăm niște beneficii, pe care le primește cel care a fost expus unui risc asigurat.

Citeşte şi: Cutremur în județul Galați, în regiunea recent afectată de inundații! Ce magnitudine a avut?

Riscurile nu se diminuează, riscurile rămân tot acolo. Există riscul de cutremur, acoperit, inclus în polița PAID, rămâne riscul de inundație, de asemenea inclus în acest produs.

Riscul de cutremur e diferențiat. Ca şi cel de anecare de teren, care e şi el acoperit de poliţa PAID. Un asemenenea mecanism nu îți elimină acest risc, în schimb poți să diminuezi expunerea la risc, mai ales atunci când faci o inspecție de risc.

Nu poți să construiești oriunde și nu poți construi oricum. Și atunci, prin inspecția de risc, când se încheie contractul de asigurare, practic, identifici acele imobile care au această vulnerabilitate. Deci, cu alte cuvinte, acest risc poate fi doar într-o mică măsură diminuat.

Citeşte şi: FOTO Cod roșu de ploi torențiale în Constanța. Inundații pe străzi. Mașini luate de șuvoaie

În schimb, din acel fond de risc, acei bani colectați prin plata primei de asigurare, se vor putea face plăți de despăgubire."

Dar, pentru a plăti poliţa aceasta de asigurare PAID, trebuie să îndeplineşti nişte condiţii. Poliţa tip B de exemplu este într-adevăr pentru case din chirpici şi alte materiale efemere, dar nu toate aceste case pot fi asigurate.

~Evenimentul este suținut de: Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Institutul de Studii Financiare (ISF), Academia de Studii Economice Bucuresti (ASE) și Exim Banca Românească.~

Spre exemplu (iar acesta e cel mai întâlnit caz), o casă romantică, pe malul unui pârâu idilic, care susură la geam – adică făcută în albia majoră a apei curgătoare, poate să se transforme într-o ruină, dacă vine o viitură.

Citeşte şi: METEO Alerta generală în România. Risc de inundații în mai multe zone. Când va fi cod roșu?

Nici un asigurător nu-şi asumă riscul acesta asigurat. Iar poliţa PAID nu poate fi încheiată. Prin urmare, dacă ai o astfel de casă, când vrei să faci o asigurare şi descoperi că nu poţi face o poliţă PAID, tocmai ai făcut primul pas pentru a intra în legalitate (legal, nu aveai voie să construieşti în albia majoră) şi în protecţia propriei persoane şi a avutului tău personal.

Sorin Mititelu:

"E necesar să ai asigurare, este eficient să ai asigurarea, dar ei de preferat să nu beneficiezi de ea, cu excepția asigurărilor de viață cu acumulare, unde acolo e un alt mecanism.

Ei bine, prin urmare, aceste aceste beneficii sunt clar utile, sunt necesare pentru a compensa efectele unui asemenea eveniment nedorit și acoperit în asigurare și, prin urmare, este de înțeles că nu poți să primești acele beneficii decât dacă ești parte din acest mecanism.

Cu cât este grupul mai mare, cu cât sunt, practic, mai mulți participanți plătitori, contributori la acest fond de risc prin asigurare, cu atât, practic, se cumulează o sumă mai mare, care ajută cu valori mai mari pe cei care sunt afectați de aceste riscuri."

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te