VIDEO Moment istoric: A aterizat primul avion pe Aeroportul Internaţional Braşov

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.12.2022 - 15:51
A aterizat primul avion pe Aeroportul Internaţional Braşov. / Foto: bizbrasov.ro

Pe Aeroportul Internaţional Braşov a aterizat primul avion. Nu a fost o cursă de linie, noua facilitate nefiind încă 100% finalizată, ci un zbor de calibrare și verificare cu o aeronavă a Autorităţii Aeronautice Civile Române.

SHARE

Aeronava de verificări a Autorităţii Aeronautice Civile Române a efectuat, marţi, zborul de calibrare de pe Aeroportul din Braşov, urmând ca, în lunile următoare, să efectueze zborurile pentru verificarea echipamentelor.

Aeronava de tip Beechcraft Super King Air, a ajuns în jurul orei 10.50 în dreptul Aeroportul de la Ghimbav, însă pentru a putea ateriza și a începe practic testarea efectivă a echipamentelor de radionavigație a trebuit să facă o „buclă” până în județul vecin, în zona localităților Coșeni – Sâncraiu – Vâlcele și apoi să se întoarcă spre Ghimbav, procedura de zbor și de aterizare fiind stabilită atât în funcție de relief, cât și de curenții de aer.

Citește și: București-Brașov cu avionul? Comisia Europeană, undă verde pentru interzicerea zborurilor scurte

Piloții nu au efectuat aterizarea de prima dată, „plimbându-se” pe deasupra obiectivului și continând spre Feldioare până în zona Șugaș Băi, cu întoarcere tot prin Vâlcele – Bod, înainte de a coborâ efectiv avionul pe pista de 2.820 de metri de la Ghimbav, relatează bizbrasov.ro.

„Este un moment pe care l-am aşteptat de foarte multă vreme, este un moment care confirmă că suntem în grafic”, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută pe Aeroportul de la Ghimbav, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.

La rândul său, directorul RA Aeroportul Internaţional Braşov, Alexandru Anghel, a precizat că, până în 8 martie vor fi finalizate zborurile de verificare, iar după aceea, vor urma trei luni în care rezultatele vor fi introduse în sistemul AIRAC – Aeronautical information regulation and control, relatează brasov.net.

Citește și: Cinci hoți români au dat 175 de spargeri la întreprinderi din Austria ca să fure cupru și fier vechi

Aeroportul Internațional Brașov, deschis pe 15 iuni 2023?

„A început deja instalarea serverelor, a echipamentelor, la parter, iar pe clădire, în două săptămâni, a fost instalat sistemul video, care îl înlocuieşte pe cel clasic (de control – n.r.).

Practic, suntem, acum, în momentul în care avem avion de calibrări care verifică echipamentele de radionavigaţie instalate la sol, să vedem dacă sunt în parametri, avem clădirea de contingenţă, unde au fost instalate echipamentele de comunicaţii şi sunt serverele unde se colectează date din teren şi le transmitem la Arad, (unde este turnul de control – n.r.) (…)

Toate acestea ne fac să credem că putem deschide aeroportul în 15 iunie. Am fost întrebat de ce nu se poate mai repede. Nu se poate pentru că există un ciclu AIRAC. Până în 8 martie, trebuie să avem toate setările, toate testele făcute, să avem toate dovezile că ceea ce a fost proiectat funcţionează în parametri, inclusiv pregătirea personalului. Din 8 martie, aceste date sunt introduse în sistem, prin ciclul AIRAC, pentru a fi publicate, distribuite şi a fi efective începând din 15 iunie”, a spus Alexandru Anghel.

Pregătirea zborului de calibrare a însemnat un demers complex care a cuprins, printre altele, instructaje realizate cu muncitorii angrenaţi în lucrările care se desfăşoară pe amplasamentul aeroportului, simulări de intervenţii în caz de accident, trecerea în revistă a procedurilor de comunicaţii sau realizarea unor măsurători topometrice.

După validarea din zbor a echipamentelor şi a procedurilor de zbor, urmează instruirea controlorilor de trafic pentru a le folosi corespunzător, iar de acest lucru se va ocupa ROMATSA, la începutul anului viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te