VIDEO Cristina Prună: Comisiile de anchetă din Parlament nu prea ajung la concluzii. Raport uitat

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 11.11.2021 - 18:47
Cristina Prună: Comisiile de anchetă din Parlament nu prea ajung la concluzii. Raport uitat

Deciziile politice luate de PSD în epoca Dragnea au afectat interesele României în domeniul energetic. Din exporator de energie electrică, a ajuns importator. Iar importurile de gaze naturale s-au triplat.

SHARE

Comisia parlamenară de anchetă privind preţurile gazelor şi energiei electrice, care ar trebui să identifice cauzele și, eventual, vinovații pentru facturile din ultimele luni, funcționează de o lună și jumătate și are întâlniri săptămânale cu reprezentanți din domeniu, a explicat deputata Cristina Prună, membră a comisiei, la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

„Avem circa două ședințe pe săptămână, cu reprezentanți ai instituțiilor statului – Ministerul Energie, ANRE, Consiliul Concurenței, dar și operatori din zona de energie, companii de stat și private.

Discutăm despre contextul în care s-a întâmplat această creștere a prețurilor, dar și despre nevoile de investiții și despre blocajele legislative, ce pot fi rezolvate de Parlament.

Nu avem concluzii deocamdată. Dar au mai fost comisii de anchetă în Parlament, care nu s-au finalizat în nici un fel.

Eu am participat în legislatura trecută la o comisie de anchetă despre Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Au fost dezbateri interesante, dar fără nici o concluzia. Raportul său a fost uitat într-un sertar al Parlamentului”, a precizat deputata USR.

Cristina Prună speră ca actuala comisie să ajungă la concluzii prin care să se modifice în bine legile.

Citește și: VIDEO Ministrul Energiei: Doar iarna aceasta va fi energia scumpă. La anul vor fi ieftiniri

„Să înțeleagă parlamentarii că fără un cadru legislativ simplu, stabil, transparent, care să permită investiții publice și private, nu putem avansa.

Nu avem nevoie de concluzii speculative sau folosite politic. Nu ne mai permitem să ne jucăm cu focul. Investițiile din sectorul energetic sunt cruciale. 

Aceste scumpiri de prețuri ale energiei și gazelor naturale sunt și rezultatul deciziile proaste din ultimii ani, care nu au mai permis României să-și asigure cu adevărat securitatea energetică și chiar independența energetică”, a menționat Cristina Prună, la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

Deputata se referă la măsurile legislative luate de PSD în perioada Dragnea, care au sabotat interesele României. De altfel, după implementarea acestor acte normative, țara a ajuns din nou la mâna Gazprom. Importurile de gaze naturale au crescut.

Citește și: România și-a triplat importurile de la Gazprom în primele șapte luni. La iarnă, vom depinde de ruși

„În 2016, România era exportator net de energie electrică. De asemenea, producția de gaze naturale a scăzut și importurile au crescut. Asta nu s-a întâmplat pe motive comerciale. 

Modificările legislative, cum a fost OUG 114, au descurajat investițiile în domeniu. Vedem efectele acum, deși au fost semnalizate încă de atunci. 

Sectorul energetic nu ar trebui să mai fie un domeniu politic. Autoritățile trebuie să ia măsuri urgente în acest sector. Nu mai putem avea prețuri competive și iar ajungem în situații limită, cu plafonări de prețuri și alte artificii”, a precizat Cristina Prună, la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te