Vasile Dîncu explică cum vrea PSD să introducă impozitul progresiv în locul cotei unice

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.11.2021 - 09:37
Vasile Dîncu explică cum vrea PSD să introducă impozitul progresiv în locul cotei unice. / Foto: joblist.md

Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, a declarat, la Digi 24, că trecerea de la cota unică la impozitul progresiv ar urma să fie făcută în etape, ”nu din prima”. Marile averi și prdusele de lux ar fi primele vizate.

SHARE

„Cota unică mai există doar în 4 țări din UE – Bulgaria, Letonia, mi se pare, și Ungaria, dacă nu mă înșel. Noi avem acest proiect legat de impozitare progresivă și principiile lui nu pot să fie negate chiar și de liberalii noștri. Acest proiect poate fi făcut în etape, nu din prima. Nici nu poți să faci un asemenea proiect, nu e pregătit Fiscul, nu e pregătit sistemul electronic de control. Suntem de acord și am găsit câteva punți comune în această direcție. Mâine vom stabili definitiv cum vom proceda”, a explicat Vasile Dîncu.

Citește și: Oana Zăvoranu, director de comunicare la Primăria Sector 5, prestează gratis pentru Piedone

„Noi am propus pentru început impozitarea marilor averi sau a produselor de lux, a proprietăților de lux și aici se discută. A rămas să vedem care este impactul acestor măsuri asupra bugetului: ne aduc, de exemplu, destule venituri ca să putem să facem niște lucruri sociale din impozitarea marilor averi sau dintr-o formă de impozitare progresivă care până la urmă există chiar și acum. Nici acum nu avem chiar cotă unică, pentru că avem impozite diferențiate, de exemplu pe dividende”, a adăugat el.

„A pune trepte și a căuta niște praguri pentru impozitare ar fi o primă etapă pentru o zonă de impozitare progresivă. Acest principiu este acceptat de către toată lumea, toți economiștii își dau seama. Două lucruri sunt esențiale. În primul rând colectarea – avem cea mai slabă colectare din UE în acest moment – și doi – cum scăpăm de evaziune”, a mai spus Dîncu, relatează digi24.ro.

Citește și: „Bodyguardul lui Dumnezeu”, făcut KO, în fața soției, de „Faraonul de la Madrid” cu un filmuleț

Președintele PNL a spus, după primele negocieri pe programul de guvernare cu PSD, că liberalii nu sunt de acord cu impozitarea marilor averi, subliniind că astfel cei care au muncit și au acumulat active ar fi astfel penalizați.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.